انتخاب سیستم تهویه مطبوع مناسب
انتخاب سیستم تهویه مطبوع مناسب

بسیاری از افراد فکر می کنند برای انتخاب تجهیزات تهویه مطبوع، تنها باید به مساحت ساختمان نگاه کنند و بر اساس آن برای تهیه یکی از ظرفیت های موجود تصمیم بگیرند. گرچه این فرض الزاماً اشتباه نیست، اما به وضوح برای انتخاب بهینه کفایت هم نمی کند. افراد زیادی پس از خرید یک دستگاه ونصب و راه اندازی آن متوجه می شوند که همچنان تهویه خوبی در محیط ندارند، در حالی که نسبت به مساحت ظرفیت درستی را انتخاب کرده اند. مشکل در این حالت اینجاست که مساحت تنها عاملی نیست که باید به آن توجه کنید.

در کنار مسائلی مانند مساحت ساختمان، یکی دیگر از نکاتی که به شدت بر روی انتخاب بهینه شما اثر می گذارد، شرایط محیط زندگی است. وقتی در خصوص شرایط محیط زندگی صحبت می کنیم منظور گستره وسیعی از ویژگی های غیرقابل تغییر است که در محل قرارگیری ساختمان شما حاکم است. چه بخواهید و چه نخواهید این شرایط به شدت بر روی کیفیت عملکرد دستگاه مد نظرتان تأثیر می گذارند. برای مثال، در یک منطقه گرم و خشک همیشه رطوبت اندک است. اگر از یک کولرگازی در این محیط استفاده کنید، به دلیل اینکه کولرهای گازی حین کار رطوبت محیط را جذب می کنند، بعد از مدتی دچار نفس تنگی می شوید. این موضوعی نیست که بتوان آن را تغییر داد، بلکه باید بسته به آن سیستم سرمایشی مناسبی را انتخاب کرده باشید.

در این محتوا تلاش می کنیم تا برخی از مهمترین ویژگی های محیطی را به شما معرفی کنیم که هنگام تهیه یک دستگاه سرمایشی یا گرمایشی باید حتماً مد نظر قرار بگیرند. نادیده گرفتن این مشخصات گرچه الزاماً مانع خنک شدن ساختمان شما نمی شود، اما می تواند هزینه های برق، گاز، تعمیر و نگهداری و امثالهم را به شدت بالا ببرد. پس اگر متعجب هستید که چرا دستگاه نو و درجه یک شما قادر نیست تهویه مطبوع مناسبی ارائه کند، با ما همراه باشید.

فهرست مطالب:

  1. مهمترین ویژگی‌های محیطی در انتخاب سیستم تهویه
  2. بررسی شرایط محیطی در انتخاب سیستم تهویه مناسب

مهمترین ویژگی‌های محیطی در انتخاب سیستم تهویه مطبوع

تعیین دقیق ظرفیت مورد نیاز برای یک محیط به طور تخصصی و توسط نرم افزارهای معینی انجام می شود. گرچه مجموعه بزرگی از ویژگی ها در این امر دخیل هستند، اما در مورد ویژگی های محیطی می توان چهار مورد از مهمترین خصوصیات را به شرح زیر نام برد:

  1. اقلیم و شرایط آب و هوایی
  2. میزان آفتاب گیر بودن ساختمان
  3. ارتفاع سقف
  4. آلودگی هوا

ویژگی‌های محیطی در انتخاب سیستم تهویه مطبوع

بررسی شرایط محیطی در انتخاب سیستم تهویه مطبوع مناسب

افلیم و شرایط آب و هوایی

بسیاری از دستگاه های سرمایش و گرمایش از رطوبت و دمای هوای محیط به عنوان عوامل موثر در عملکرد خود بهره می برند. کولرهای آبی با افزایش رطوبت هوا را خنک می کنند، در حالی که کارکرد کولرهای گازی باعث جمع آوری رطوبت محیط می شود. چیلرهای هواخنک همان طور که از نام آنها پیداست، برای خنک شدن وابسته به هوای محل قرارگیری ساختمان هستند و در مناطق شرجی عملکرد آنها تحت تأثیر قرار می گیرد. تمام این نکات نشان می دهد که اقلیم چقدر در خروجی ادوات این چنینی تأثیر دارد.
در مناطق گرم و خشک کولرهای آبی بهتر کار می کنند چون رطوبت محیط بسیار کم است، اما در مناطق شرجی به علت اینکه هوا از بخار آب اشباع است عملکرد آنها به شدت اثر ضعیف تری دارد. در طرف مقابل، اسپلیت ها برای مناطق شرجی بهترند و در محیط های خشک بازدهی مناسبی ندارند. پس اگر برای مثال در شهر یزد از اسپلیت استفاده کنید، بازدهی آن به اندازه مدل مشابهی نیست که در اهواز به کار می رود.
در زمستان هم موارد مشابهی را می توان مشاهده نمود. برای مثال داکت اسپلیت ها می توانند گرمایش تولید کنند اما اساس عملکرد آنها رطوبت گیر است، پس در محیط های سرد و خشک راندمان پایین تری دارند.

میزان آفتاب گیر بودن ساختمان

این مورد موضوعی بسیار مهم است که اکثر اوقات نادیده گرفته می شود. اگر شما تک ساختمانی با ارتفاع بلند در محیطی با ساختمان های کوتاه تر داشته باشید، تابش آفتاب در تمام طی روز بدنه ساختمان شما را گرم می کند. مصالح ساختمانی گرچه مقاوم و مستحکم هستند، اما برای مقاومت در برابر انتقال حرارت ساخته نشده اند و در محیط هایی با آفتاب فراوان و دائمی به طور کلی شما با دمای محیط بیشتری روبرو هستید.
در زمستان شاید این مورد برایتان مفید باشد، اما در تابستان به معضل قابل توجهی تبدیل می شود. در تابستان هر سیستمی که کار خنک کاری انجام می دهد، باید با عامل حرارت ورودی از دیوارها دست و پنجه نرم کند که راندمان عملکردی آن را کاهش می دهد. اگر پنجره های بزرگ بدون پرده های ضخیم هم داشته باشید، این کاهش راندمان دو چندان می شود. پس هرگز نباید آفتاب گیر بودن محیط خود را دستکم بگیرید.

ارتفاع سقف

سیستم هایی مانند کولرها باید یک فضا را خنک کنند، اما اغلب این طور رایج است که بر اساس مساحت ظرفیت های عملکردی آنها اعلام می شود. این موضوع با این فرض است که ساختمان شما ارتفاع سقف استاندارد سه متری دارد. اگر دیوارهایتان بلندتر از سه متر باشد، ناگهان تمام محاسبات ظرفیتی که انجام شده است بی ارزش می شود چون حالا با اختلاف شدید حجم هوای محیط روبرو هستیم. پس اگر برای مثال یک انبار با سقف چهار متری دارید، نمی توانید برای تهویه هوای آن از ظرفیت هایی که به طور عادی برای ادوات اعلام می شود استفاده کنید و باید به نسبت افزایش حجم هوای محیط توجه داشته باشید.

آلودگی هوا

بسیاری از ادوات مانند داکت اسپلیت، اسپلیت،چیلر و… دارای قسمت هایی هستند که به طور دائمی با هوای آزاد در ارتباطند. ذرات معلق در هوا اگر بیش از حد زیاد باشند، به مرور در این یونیت های خارجی تجمع کرده و باعث کاهش بازدهی دستگاه یا حتی خرابی آن می شوند. پس لازم است توجه داشته باشید که اگر دستگاه شما دارای یونیت خارجی است یا با هوای آزاد در ارتباط قرار می گیرد، در محیطی با آلودگی هوای شدید احتمال عملکرد ضعیفتر آن و نیاز به تعمیرات مکرر تشدید می شود. این موضوع به خصوص در مورد ازدیاد گرد و خاک صادق است که این روزها در کشورمان به یک معضل اساسی بدل شده است.