علت آبریزش کولر گازی
علت آبریزی کولر گازی و نحوه برطرف کردن آن

یکی از شایع ترین مشکلاتی که مصرف کنندگان کولر گازی با آن روبرو هستند، آبریزش است. این معضل که می تواند هم دستگاه و هم محیط و وسایل اطراف آن را تحت تأثیر قرار دهد، جزو مسائلی است که دانستن علت وقوع و روش های مقابله با آن می تواند هم هزینه های شما را کاهش دهد و هم به شما آسایش خاطر بیشتری ببخشد. برای این منظور اول از همه باید بدانیم چرا این تجهیزات دچار این مشکل می شوند و سپس بهترین راه حل ها را به بحث بگذاریم. با ما همراه باشید.

9 علت آب دادن کولرگازی و رفع آن

کولرهای گازی برای تأمین سرمای مورد استفاده در سیستم تهویه مطبوع، از گاز مبرد استفاده می کنند. گاز مبرد در چرخه تولید سرمای دستگاه وارد لوله های اواپراتور شده و به مایع تبدیل می شود. این میعان حرارت را از لوله ها می گیرد و آنها را به شدت سرد می کند. از طرف دیگر، هوای گرم از محیط جمع شده و به سمت اواپراتور هدایت می شود. هوای محیطی سرمای این لوله ها را دریافت می کند و در بازگشت به فضای بیرون سرما تولید می کند. اما تبادل حرارت با هوای بیرون باعث تشکیل قطرات آب ناشی از رطوبت محیطی روی لوله های اواپراتور می گردد. این آب در اکثر پنل ها از طریق محلی به نام ناودانی جمع آوری و مدیریت می شود، اما در مواردی هم با نشتی آب مواجه هستیم که جزو مشکلات شایع کولرهای گازی به شمار می رود. که در ادمه علل و راه حل های آن بررسی شده است:

  • گرفتگی یا آلودگی فیلتر هوا: این مورد متداول ترین علت نشتی آب کولرهای گازی است. با مسدود یا خراب شدن فیلترها به هر دلیل، جریان هوا به درستی وارد دستگاه نمی شود و سیستم های داخلی آن را مهار می کنند. پس به مرور رطوبت موجود به مایع و سپس یخ بدل می شود. با خاموش کردن دستگاه، این یخ ذوب شده و دستگاه شما آبریزی می کند.
    طبیعتاً در این حالت بهترین راه حل تعویض فیلترهاست. پیشنهاد می کنیم به صورت دوره ای تجهیزات تهویه خود را تمیز و سرویس کنید تا از وقوع این رویداد جلوگیری گردد.
  • نشت هوا: هوای ورودی به دستگاه باید از دریچه رد شود، اما اگر این کار به طور مطلوب صورت نگیرد با نشتی هوا مواجه می شوید که باعث عملکرد غیراستاندارد می گردد.
    راه حل این وضعیت هم بررسی دوره ای تجهیزات به منظور پیشگیری از بروز معضل است.
  • پمپ درین: پمپ درین همان طور که نام آن نشان می دهد، برای تخلیه آب تشکیل شده در اواپراتور به کار می رود. این قطعه زیر سیم پیچ خنک کننده قرار می گیرد و به شدت نسبت به تجمع گرد و غبار و آلودگی حساس است. در صورتی که گرد و خاک فراوانی در مجاورت آن جمع شود، عملکرد پمپ با مشکل روبرو شده و آب به درستی تخلیه نمی شود که منجر به آبریزی می گردد. همچنین، گاهی اوقات خود پمپ خراب شده است که باعث عدم تخلیه آب می شود.
    یک بار دیگر، بهترین روش مقابله با این مسئله بازدید دوره ای قطعات و اطمینان از سالم بودن آنهاست. تمیز کردن پمپ و تعویض آن در صورت نیاز یکی از این فرایندهاست که در بازه های معین قابل انجام است.

علت آب دادن کولرگازی

  • کندانسور: در کولرگازی، کندانسور بخشی از یونیت خارجی است که شامل سیم پیچ کندانسور، کمپرسور و موتور دمنده می شود. به خاطر قرار گرفتن در ارتباط مستقیم با هوای بیرون، کثیفی و تجمع خاک در یونیت خارجی امری بسیار شایع است که به سرعت منجر به عملکرد پراشکال کندانسور و تجمع آب در یونیت داخلی می شود.
    در هنگام تمیزکاری و بازدید از تجهیزات تهویه مطبوع، یونیت های خارجی را هم در نظر داشته باشید. آنها نسبت به یونیت های داخل ساختمان بیشتر در معرض فرسایش، آلودگی و خرابی هستند.
  • سرما: اگر هوای ورودی بیش از حد سرد باشد، سیم پیچ خنک کننده در مجاورت آن منجمد شده و خود بدل به عامل آب دادن دستگاه می شود. حتماً دقت داشته باشید که در چه دمایی از کولر استفاده می کنید تا به چنین معضلی برخورد نکنید.
  • ناودانی: همان طور که گفته شد، ناودانی محل جمع کردن آب حاصل از عملیات کولرهای گازی است که از طریق شلنگ های تخلیه از سیستم خارج می شود. این قسمت هم مشابه بسیاری از دیگر قطعات موجود در تهویه مطبوع، ممکن است دچار مسدودی و گرفتگی گردد. به خصوص پرز فرش ها در خانه های ایرانی یکی از مهمترین علل این رویداد هستند. یکی دیگر از مسائل مربوط به آبریزی که از ناودانی نشأت می گیرد، ترک خوردگی یا شکستگی قاب حوضچه آن است که می تواند منجر به نشت آب به بیرون از این قطعه شود.
    آیا هنوز نیاز دارید به تعمیرات دوره ای اشاره کنیم؟ پر واضح است که این کار قادر است بخش عمده مسائل مطرح شده در این محتوا را پوشش داده و خیال شما را از بابت خرابی های سیستم راحت کند.
  • لوله تخلیه: لوله تخلیه آب را از ناودانی خارج می کند. گاهی مشکل خود ناودانی نیست، بلکه این لوله است که دچار گرفتگی، تا خوردگی، دارا بودن زاویه نامناسب برای تخلیه بهینه آب و… شده است. در این حالت تعویض لوله تخلیه می تواند مشکل شما را حل کند.
  • مبرد: گفتیم که گاز مبرد برای عملکرد صحیح کولر حیاتی است. اما این جزء حیاتی خود می تواند عاملی برای آبریزی باشد. اگر مقدار آن در سیستم از حد استاندارد کمتر باشد، کمپرسور یخ زده و سیستم خاموش می شود. سپس آب جمع شده در ناودانی سرریز شده و از دستگاه بیرون می ریزد. حجم گاز مبرد به دلایل مختلفی کاهش می یابد و راه حل بهینه شارژ گاز کولر در بازه های زمانی مشخص است.
  • عایق لوله کشی: لوله های یونیت داخلی اگر جنس مناسبی نداشته باشند و دارای عایق ضعیف بشند، بعد از خنک شدن باعث میعان رطوبت شده و در نقاطی از سیستم که مسیر به سمت ناودانی طراحی نشده است، آب تولید می کنند. این آب می تواند نشت کرده و منجر به آبریزی شود. راه حل این مورد (که اغلب بعد از تعمیر و تعویض لوله کشی رخ می دهد)، استفاده از لوله های باکیفیت و مقاوم است.