علت برفک زدن و یخ زدن کمپرسور چیلر
علت برفک زدن و یخ زدن کمپرسور چیلر

برفک زدن و یا به عبارت دیگر، یخ زدن کمپرسورهای چیلر، یکی از مشکلات دائمی بسیاری از دارندگان این نوع دستگاه سرمایشی است. عموما افراد فکر می کنند با وقوع این مشکل لازم است تا هزینه های گزافی را صرف بازسازی و درست کردن این سیستم ها نمایند در صورتی که این گونه نیست.

در این محتوا سعی می شود تا با بررسی مشکل و علل وقوع این نوع خطاها در سیستم چیلر، کمک نماید تا مخاطبان فروشگاه اینترنتی خانه تاسیسات از پرداخت هزینه های اضافی و سرسام آور تعمیرات جلوگیری نمایند. همچنین آشنایی افراد مختلف با این نوع سیستم ها کمک می کند تا در مدیریت هزینه ها و جلوگیری از خرابی های آینده در این دستگاه ها پیشگیری شود. لذا در ابتدا کارکرد سیستم های برودتی شرح داده شده است و در ادامه مهمترین علل برفک زدن و یخ زدن کمپرسور این دستگاه سرمایشی بررسی شده است. با خانه تاسیسات همراه ما باشید.

فهرست مطالب:

 

کارکرد سیستم برودتی

اجزای اصلی چیلر تراکمی، از 4 قسمت اصلی به نام های کمپرسور، کندانسور، شیر انبساط و اواپراتور تشکیل شده است. در سیستم های برودتی تراکمی که در دستگاه هایی از قبیل سردخانه ها، چیلرهای تراکمی و یخچال ها، در راستای تولید سرما و کاهش دما از سوی کمپرسور جهت تراکم و جریان مبرد در مسیر استفاده می شود.

اساس ایجاد برودت در این سیستم ها بر یک اصل ساده بنا شده است. به این گونه که هرگاه فشار یک مایع تحت افت فشار کاهش پیدا کند، دمای آن نیز کاهش می یابد. در چرخه برودت چیلرها و سردخانه ها و کاهش دما، ابتدا به وسیله کمپرسور، مبرد روند مکش انجام می شود و در کمپرسور طی عملیاتی خاص تراکم، کمپرسور برودتی فشار و دمای مبرد را بالا می برد و جهت تبادل حرارت در هوای محیط قابل دسترس می شود. درادامه، مبرد داغ شده و فشار بالا وارد کندانسور می گردد.

نحوه عملکرد اجزای اصلی چیلر تراکمی

 

این مبرد در نوع تراکمی تبادل حرارت انجام می دهد و تغییر فاز انجام می شود. برای تکمیل این چرخه، این گاز باید به مایع تبدیل گردد. در حالت اولیه این سیستم، گاز داغ می بایست دمای خود را تا دمای اشباع کاهش دهد و سپس از بخار اشباع به مایع اشباع تغییر فاز انجام دهد. این اتفاق در کندانسور انجام می گردد و دمایی که در آن تقطیر رخ می دهد را دمای تقطیر می نامند. در این حالت، مایع پر فشار آماده ورود به کندانسور است.

سپس این مبرد مایع با فشار بالا وارد شیر انبساط شده و با کاهش فشار با عبور مبرد از شیر انبساط موجب افت فشار آن می شود. پس از آن، با عبور این سیال کم فشار از اواپراتور، می توان هر سیالی که از لوله ها عبور می کنند را سرد نمود. با ادامه این روند، بعد از تبخیر کامل، مبرد وارد کمپرسور می شود و پس از افزایش فشار و دما دوباره از ان خارج می شود. مبرد خروجی از کمپرسور در فاز مافوق گرم قرار می گیرد. این روند ادامه پیدا می کند و اساس ایجاد برودت در فرآیند تبخیر است.

 

بیشتر بدانید:

اهمیت انتخاب نوع کمپرسور در چیلرهای تراکمی

مهمترین علل برفک زدن و یخ زدن کمپرسور چیلر

در یک چرخه تبرید تراکمی، تبخیر در اواپراتور اتفاق می افتد به گونه ای که اگر این تبخیر در محفظه اواپراتور به درستی انجام نگیرد و ورودی کمپرسور به جای بخار مبرد، مایع مبرد نیز وجود داشته باشد، باعث آسیب شدید به کمپرسور می گردد و در حالت های شدید باعث یخ زدن کمپرسور می گردد.

برگشت مایع عموما در کمپرسورها در سرد خانه و چیلر بسیار به چشم می خورد که در حالت هایی این نوع یخ زدگی ها در کمپرسور موجب آسیب های شدید به سیستم آن می شود.

در ابتدا این پدیده زمانی اتفاق می افتد که حجم زیادی از مایع از طریق مکنده کمپرسور به محفظه کارتر می رسید که نشانه آن کف کردن در سایت گلاس کمپرسور بود. در این حالت پدیده کف کردن روغن کمپرسور از سایت گلاس کمپرسور قابل مشاهده است. وقتی که مایع مبرد به کمپرسور باز می گردد؛ سبب مخلوط شدن روغن و مبرد می شود و غلظت روغن و خاصیت روغن کاری به شدت در کمپرسور پایین می آید و سطوح روغن کاری کاهش پیدا می کند. مهم ترین علت های آن را می توان در قسمت های زیر جستجو نمود:

مهمترین علل برفک زدن و یخ زدن کمپرسور چیلر

  • سوختن و خرابی هیتر کارتر
  • خراب بودن اکسپنشن ولو
  • سرد شدن و کاهش دما و فشار در کندانسور
  • شارژ بیش از اندازه مبردبه دلیل عدم تنظیم مناسب
  • نبود جریان کافی آب در اواپراتور در چیلرهای از نوع آبی
  • عدم وجود گردش هوا و سوختن فن اواپراتور سردخانه ها

نکته: باید توجه داشت در صورت کف کردن روغن و بروز پدیده یخ زدن باید حتما نواقص عنوان شده رفع شود تا از آسیب های جدی جلوگیری شود و هزینه های سنگین تعمیر و یا تعویض قطعات متحمل صاحبان این نوع دستگاه های سرمایشی نشود.

بیشتر بدانید:

عیب یابی چیلر صنعتی

نتیجه گیری:

در این مقاله به بررسی علت های یخ زدن کمپرسور چیلر و سردخانه پرداخته شد. همان طور که گفته شد، این مشکل می تواند، علت های مختلفی داشته باشد که با آگاهای از علل بروز آن می توان در جهت عیب یابی آن اقدامی انجام داد. در صورتی که تجربه ای در این زمینه دارید که می تواند به مخاطبان خانه تاسیسات کمکی کند، لطفا در قسمت دیدگاه ها، آن به اشتراک بگذارید.

خانه تاسیسات در واقع یکی از فروشگاه های اینترنتی شناخته شده در حوزه تاسیسات ساختمانی و  مرکز فروش دستگاه های تهویه مطبوع، تجهیزات گرمایشی و موتور خانه، تجهیزات استخر، سونا و جکوزی و … می باشد که با حذف واسطه ها توانسته است، محصولات خود را با قیمتی مناسب به دست مصرف کننده نهایی برساند. در صورتی که قصد خرید محصولی را دارید، می توانید با مراجعه به وبسایت خانه تاسیسات، اطلاعات فنی مربوط به آن محصول را مطالعه نمایید.