چیلر بهتر است یا کولرگازی
چیلر بهتر است یا کولرگازی؟

چیلر بخریم یا کولر گازی؟

انتخاب سیستم مناسب تهویه مطبوع همواره یکی از مهم ترین نیازهای تاسیساتی ساختمان ها و منازل مسکونی بوده است که در بین پیمانکاران و افراد متقاضی دو دستگی ایجاده کرده است. با فرا رسیدم فصل گرما و شروع زمان استفاده از سیستم های سرمایشی لازم است تا قبل از خرید و یا انتخاب نوع سیستم از مقاله های مقایسه ای که در این زمینه نوشته شده است کمک گرفته شود تا علاوه بر بالا بردن آگاهی، بتوان انتخاب مناسب تری را در مواجهه با انواع سیستم ها داشت. همچنین بالا بردن آگاهی کمک می کند تا افراد در روند انتخاب سیستم های مورد نظر دقیقا متوجه شوند که کدام دستگاه به درستی نیاز آن ها را بر طرف می کند و برای جایی که قرار است استفاده، مفید است. در این محتوا به مقایسه دوسیستم سرمایشی چیلر و کولرگازی پرداخته شده است.

چیلر و کولر گازی چه تفاوتی دارند؟

چیلر به دستگاهی اطلاق می شود که بر اساس یک چرخه ترمودینامیکی (تراکمیِ بخار یا جذبی) و به کمک سیال واسطه ای بنام مبرد، جریان آب خنک تولید می نماید. جریان آبی که با دمای 7 درجه سانتی گراد وارد ترمینال یونیت هایی بنام فن کوئل شده که درون اتاق یا هر فضای مورد نظر دیگری قرار داده شده اند. فن کوئل یونیتی از قسمت هایی شامل فن دمنده و کویلی که جریان آب خنک درون آن گردش می کند، تشکیل شده است که با استفاده از فن، هوای اتاق را مکش نموده و از روی لوله های سرد کویل عبور می دهد تا پس از خنک شدن، آن را به درون اتاق فوت کند. کولر گازیِ نوع دو پارچه (اسپلیت) از دو یونیت مجزا تشکیل شده است: که در بخش اول یونیت خارجی (کندانسینگ یونیت) شامل کمپرسور و کندانسور و یونیت داخلی (هوارسان) شامل شیر انبساط، اواپراتور هوایی و فن دمنده یونیت خارجی تعبیه شده است که در محیط آزاد نصب می شوند. جریان مبرد را برای ایجاد برودت آماده شده و به سمت یونیت داخلی فرستاده می شود. مبرد با دمای پایین وارد کویل اواپراتور گشته و این چنین مشابه فرآیند کاری فن کوئل، هوای اتاق خنک می نماید. از مهم ترین تفاوت های این دو سیستم در مصرف انرژی و تامین سرما و گرما برای مکان های مختلف است که استفاده از هر سیستم را در جای خود بسیار مناسب و مفید می نماید.

 

چیلر بخریم یا کولر گازی؟

مقایسه چیلر و کولرگازی

  • ساختمان هایی با واحدهای متراژ بالا دارند و دارای فضاهای متعددی هستند، با استفاده از یک یا دو کولر گازی مشکل گرما رفع نمی شود و همواره باید با هوای نامطبوع درگیر باشند. این در شرایطی است که با اضافه کردن یونیت های داخلی دیگر، می بایست ناگزیر یونیت های خارجی دیگری نیز بکار گرفته شوند تا شاید بتوان بخشی از دمای مورد نیاز را تامین نمود. از طرفی فاصله بین یونیت های داخلی و خارجی نباید چندان زیاد باشد. زیرا ممکن است منجر به افت فشار بیشتر جریان مبرد و کاهش راندمان دستگاه گردد. در این صورت با وجود فضای عمدتاً محدود خارج از ساختمان ها، استفاده از چند اسپلیت برای هر واحد از ساختمان توصیه نمی شود و علاوه بر ایجاد فاکتورهای سنیگن برق، موجب زشت شدن نمای ساختمان می شود. در حالی که در سیستم هایی مانند چیلر مرکزی یا مینی چیلر اساساً چنین محدودیتی وجود ندارد و همه چیز به بهترین شکل داخل کار تعبیه شده است و می توان به هر تعداد که نیاز واحدهای ساختمان باشد از فن کوئل در فضاهای مختلف استفاده و چیلر مرکزی یا مینی چیلرها را در هر فاصله ای نسبت به فن کویل ها قرار داد و نصب نمود.
  • کولرگازی برای تامین گرما، برق زیادی مصرف می شود که این عیب ناشی از فعال شدن کمپرسور است. از سوی دیگر با توجه به کیفیت پایین گرمایش تولیدی نه چندان مطبوع، غالباً در ساختمان ها با وجود استفاده از اسپلیت، بایستی از سیستم های دیگری مانند رادیاتور یا گرمایش از کف نیز بهره گرفت که این موضوع فط بالا رفتن هزینه های گاز و برق را در بر دارد. این در شرایطی است که با وجود چیلر، اولاً به کمک گردش جریان آبگرم در لوله های آن، نیاز گرمایش ساختمان تأمین می شود و ایت تامین دما از طریق گاز انجام می شود که انرژی نسبتا ارزانی نسبت به برق است. ثانیاً به علت کیفیت مناسب گرمایش تولیدی در این نوع سیستم ، دیگر نیازی به استفاده از رادیاتور یا سیستم گرمایش از کف نیست.
  • به دلیل عدم امکان استفاده از هوای تازه در کولرهای گازی، شرایط برای تهویه و ایجاد فشار مثبت در داخل ساختمان فراهم نیست، به این معنا که هوای داخل فضا دائما در حال گرم شده است و هوای گردش ندارد که باید به این موضوع توجه ویژه شود تا مشکلات آتی را به وجود نیاورد . اما چیلر ها به دلیل مرکزی بودن و درمجاورت هوای تازه بودن همواره هوای جدید را وارد فضا می نمایند بدون این که فرقی در سرد یا گرم بودن آن داشته باشد.