تابلو برق چیلر
تابلو برق چیلر

اهمیت تابلو برق چیلر

یکی از مهم ترین نیازهای اساسی در تامین برق چیلرها، تابلو برق است. از آن جایی که این دستگاه ها عمدتا برق نستا بالایی را مصرف می کنند و از سوی دیگر برای تامین و همچنین توانایی زیرساخت برق رسانی در این مورد از اهمیت خاصی برخوردار است،در این محتوا سعی می شود تا با بررسی انواع تابلو برق برای دستگاه مذکور، علاوه بر ارائه اطلاعات کاربردی به مخاطبان، بتوان در نگهداری و حفظ کیفیت این دستگاه ها کمک نمود. استفاده از مواد اولیه با کیفیت و لوازم استاندارد کمک می کند تا روند برق رسانی به سیستم به خوبی انجام شود و از بروز حوادثی مانند آسیب رسیدن به سیستم دستگاه مذکور، آتش گرفتن تابلو و … جلوگیری شود. تابلو برق در سیستم های تبرید و تهویه نقش بسیار مهمی را ایفا می کند. به گونه ای که می توان گفت کمپرسور که همانند قلب یک سیستم برودتی است، تابلو برق نیز نبض یک چیلر یا هر وسیله تهویه و سردکننده است. با ادامه این محتوا همراه ما بمانید.

 

اهمیت تابلو برق چیلر

نکات مهم در نصب تابلو برق چیلر

توجه داشتن به دستگاه و محل نصب آن از مهم ترین کارهای مقدماتی است. قبل از نصب چیلر، ابتدا باید در موتورخانه، تمامی قسمت های مختلف از جمله لوله کشی، کمپرسور و… مورد بررسی قرار بگیرند و در صورت وجود خطا یا ایرادی، ان را رفع نمایند.

از سوی دیگر باید به این نکته توجه کرد که این دستگاه باید بر روی یک فنداسیون بتونی و دارای سطح صاف نصب گردد که امکان توانایی تحمل وزن دستگاه فراهم باشد.

در قدم های بعدی،نوبت به تابلو برق می رسد و نباید در فضای باز و یا نزدیک برج خنک کننده در موتور خانه باشد. به دلیل حجم بالای برقی که در حال نوسان هستند و تولید گرما و حرارت می نمایند، لذا باید در فضایی قرار داشته باشد که هوا دائما در حال گردش باشد و سیستم های تهویه هوا در آن مستقر باشد. توصیه می شود تا سیستم مدیریت برق در نزدیکی اطراف اواپراتور، کندانسور و… و با دسترسی مناسب برای انجام تعمیرات نصب گردد.

نصب تابلو برق باید حتما اصولی و مطابق دستورات شرکت باشد و تحت نظر و یا اجرای خود مهندس مشاور تهیه و طراحی گردد.

داشتن آمپرمتر، ولت متر، کلید قطع و وصل برق اضطراری و فیوز جداگانه برای هر قسمت، از الزامات نصب هر تابلو برق استانداردی است. باید دقت نمود که برق اصلی چیلر، حتما باید به وسیله یک کابل به تابلو برق وصل شود.

یکی از شاخص های مهم برای تعیین قیمت و کیفیت این نوع محصولات ساختار و شکل آن است که اهمیتی بسیار زیاد و تاثیر مستقیمی بر قیمت کالا دارد. یک سیستم درجه یک، قیمت بسیار ارزشمند بوده و هزینه زیادی دارد. هر چه مرغوبیت ساختار تابلو بیش تر باشد، در رده بندی های کیفیت از رتبه بالاتری برخوردار است و در قیمت گذاری و میزان فروش آن تاثیر بسزایی دارد. فروش عمده این کالا باعث سود آوری بیش تر می شود.

کاربرد تابلو برق چیلر

ظاهر بسیاری از تابلو برقها به هم شبیه هستند و همگی به شکل یک جعبه فلزی با پوشش رنگ الکترواستاتیک، به هم شبیه اند اما هر کدام از آن ها برای یک کاربرد خاص و با مشخصاتی مختلف مدیریت برق یک یا چند دستگاه را بر عهده دارند. یک تابلو استاندارد و مناسب برای سردخانه باید از دو قسمت قدرت و فرمان تشکیل شده و تجهیزات مورد نیاز برای این نوع کاربری به طور دقیق و کامل در آن تعبیه شده باشد تا بتواند وظیفه کنترل و فرمان چیلر را به بهترین شکل ممکن انجام دهد. باید توجه شود که در تعمیر و بررسی عیب چیلرهای جذبی و تراکمی باید دانش لازم جهت بررسی تجهیزات تابلو برق و نقشه خوانی وجود داشته باشد. پست های برق از نظر ولتاژ به 4 گروه اصلی تقسیم بندی می شوند:

  1. سیستم های فوق فشار قوی: بالاتر از ۲۳۰KV EHV(Extra High Voltage
  2. سیستم های فشار قوی: بین ۶۳KV~ 230KV HV(High Voltage) .
  3. سیستم های فشار متوسط: بین ۱۰۰۰V ~ 63KV MV(Medium Voltage) .
  4. سیستم های فشار ضعیف: کمتر از LV(Low Voltage) 1000v .

لازم است قبل از تصمیم گیری و انتخاب در خرید این نوع محصولات، اطلاعات کلی در این باره مطالعه شود. تابلو برق وظیفه توزیع نیروی برق و تغذیه مصرف کننده ها در یک مجموعه مسکونی و یا صنعتی را بر عهده دارد، معمولا یک یا چند ورودی تعبیه شده است تا تعداد بالایی از کاربران برق را تامین نماید. برق با ورود به تابلو برق بین تمامی مصرف کننده ها توزیع و پخش می شود.

  • load: به مقدار جریان مصرفی و خروجی یک سیستم اطلاق می شود.
  • Incoming: ورودی تابلو برق و تغذیه کننده اصلی است.
  • Busbar: رابط بین ورودی و مصرف کننده که نقش توزیع و تقسیم کننده جریان برق را بر عهده دارد.

در ادامه، برای تامین برق مصرفی همه دستگاه های خصوصا چیلر، از قطعاتی دیگر نیز استفاده می شود تا یک سیستم کامل توزیع و مدیریت پخش برق شکل بگیرد. از مهم ترین آن ها می توان به کنتاکتور، فیور، کلید، بی متال، کلید حرارتی، کنترل فاز، plc، ترموستات، تایمر نشانگر و … نام برد. انتخاب نوع تابلو با توجه به چیلر و میزان نیاز تامین برق آن انتخاب می شود. از این رو لازم است حتما یک مهندس این کار را انجام دهد و وظیفه طراحی و اجرای تابلو را بر عهده بگیرد.