مقایسه آلودگی هوا و دخانیات
آلودگی هوا کشندهتر است یا سیگار کشیدن؟
هر شخص روزانه هزاران گالن هوا تنفس می کند و این باعث می شود هوا بزرگترین منبع بالقوه برای قرار گرفتن در معرض مواد سمی باشد که برای بشر شناخته شده است. شرایط شغلی با هوای آلوده به مواد سمی موجود در زغال سنگ یا گرد و غبار رادیواکتیو می تواند منجر به ابتلا به بیماری ریه یا سرطان ریه شود. بسیاری از افراد تصور می کنند که اجتناب از تنفس سموم موجود در هوای بی کیفیت، به سادگی با اجتناب از قرار گرفتن در معرض شغل یا حداکثر پرهیز از استعمال دخانیات یا عدم استعمال دخانیات با عدم حضور در اتاقی است که افراد سیگاری در آن مشغول به کار هستند،میسر می شود اما متأسفانه، نمی توان به این راحتی از قرار گرفتن در معرض سموم موجود در هوا جلوگیری کرد. اما می توان از دستگاه تصفیه هوا خانگی استفاده نمود و تا حدودی این مشکل را بر طرف نمود.
به طور قطع روشن است که کیفیت کلی هوایی که تنفس می شود ارتباط مستقیمی با سلامتی دارد و در معرض قرار دادن عمدی جمعیت انسان در درجات مختلف هوای سمی غیراخلاقی است چرا که ریشه بسیاری از بیماری های تنفسی و قلبی عروقی مرتبط با تنفس هوای آلوده است.
میزان تاثیر بهبود کیفیت هوا بر سلامتی افراد بی اهمیت نیست، زیرا هوای آلوده توسط بسیاری از متخصصان بهداشت به عنوان منبع قابل ملاحظه ای در دنیا شناخته شده است. در واقع،سازمان بهداشت جهانی در حال حاضر تخمین می زند که هر ساله 7 میلیون مرگ زودرس در سراسر جهان با آلودگی هوای داخلی و خارجی مرتبط است.
با این وجود، بسیاری از افراد احساس می كنند كه آلودگی هوا شخصاً مشكلی برای آنها ایجاد نمی كند و فقط در مناطق در حال توسعه اقتصادی یا كشورهایی كه آلودگی هوا در آنها مشهود و واضح است،به عنوان یك مشكل بهداشتی می باشد. متأسفانه، آلاینده های هوا مانند ازن، در تمام نقاط جهان همچنان یک خطر قابل توجه برای سلامتی است.
مطالعه اخیر در مورد جمعیت شش کلان شهر ایالات متحده توسط منگ وانگ و همکارانش نشان داد که قرار گرفتن در معرض طولانی مدت آلاینده های هوای محیط مانند ازن با افزایش نشانگرهای بالینی آمفیزم ارتباط معنی داری دارد.
اگرچه این مطالعه بر روی شش منطقه شهری متمرکز بوده است، اما یافته ها را می توان به تمام مناطق دارای افزایش ازن، که معمولاً با احتراق سوخت فسیلی مرتبط است، تعمیم داد.
هنگام وجود ازن در هوا چه باید کرد؟
این گاز مستقیما در هوا پخش نمی شود و به وسیله واکنشهای شیمیایی بین اکسیدهای نیتروژن و ترکیبات الی فرار در حضور نور خورشید به وجود می آید. به همین دلیل میزان آن در فصل تابستان طی اواسط روز بیش تر است. لذا باید از حضور طولانی مدت در فضای بیرون کاسته شود. چرا که تنفس این هوا برای انسان و به خصوص کودکان و افرادی که ناراحتی قلبی و ریوی و آسم دارند، بسیار مضر می باشد. بروز سرفه، سوزش گلو و درد در ناحیه قفسه سینه و حتی گرفتگی ریه برخی از تاثیرات این آلاینده است. لازم به ذکر است که در صورت حضور طولانی مدت و مداوم، زخم در ریه و در نهایت سرطان ریه را به دنبال خواهد داشت.
نکته: در هنگام خرید دستگاه تصفیه هوای خانگی باید دقت نمود. چرا که برخی از آنها گاز ازن تولید می کنند و به همین دلیل بهتر است از آنها استفاده نشود.
نتیجه گیری:
همانطور که دود سیگار یک خطر بهداشتی شناخته شده است، آلودگی هوا نیز به طور فزاینده ای به همان اندازه برای سلامتی فرد، مضر شناخته می شود. در واقع کیفیت پایین هوا از نظر اندازه به سیگار کشیدن طولانی مدت شبیه است.