تفاوت ایرواشر و هواساز
تفاوت ایرواشر و هواساز

یکی از اولین سوالاتی که در هنگام خرید سیستم های تهویه مطبوع مطرح می شود، نوع دستگاهی است که قصد خرید آن را دارید، می باشد. به علت تنوع سیستم هایی که کار گرمایش و سرمایش را در ساختمان ها بر عهده می گیرند، این سوال می تواند به مبحثی چالش برانگیز بدل شود، به خصوص زمانی که ساختمان مورد نظر شما از نظر مساحت و شرایط محیطی در موقعیتی قرار بگیرد که همزمان چندین سیستم گوناگون بتوانند پاسخگوی نیاز آن باشند. در چنین حالتی دانستن نکات مثبت و منفی هر سیستم، حتی به طور خلاصه، می تواند کمک بزرگی برای انتخاب سیستم ایده آل باشد. این بحث در خصوص برخی ادوات که از نظر ظرفیت و کاربرد به یکدیگر نزدیک تر هستند، حتی بیش از پیش، نمود پیدا می کند. دو مورد از این تجهیزات، ایرواشر و هواساز هستند که گرچه نحوه عملکرد آنها با هم متفاوت است، اما به دلیل ویژگی های فنی و کاربردی نزدیکشان، افراد بسیاری درگیر برتری یکی بر دیگری می شوند. در این مطلب تلاش می کنیم تفاوت های میان این دو را بررسی کنیم و نیم نگاهی هم به نحوه عملکرد و کاربرد هر یک داشته باشیم.

فهرست مطالب:

  1. تفاوت کارکرد ایرواشر و هواساز
  2. ایرواشر و معرفی اجزای آن
  3. هواساز و معرفی اجزای آن
  4. مهمترین تفاوت هواساز و ایرواشر

تفاوت کارکرد ایرواشر و هواساز

هوا ساز در فضاهایی مانند بیمارستان، محوطه های صنعتی، سازمان های اداری و مجتمع های مسکونی که از آسانسور استفاده می‌کنند، کاربرد دارد، از نظر ظرفیت تهویه  استفاده از هو اساز بهینه تر  به نظر می رسد  از طرفی در این دستگاه امکان کانال کشی هست که در دستگاه ایرواشر  این امکان وجود ندارد. توان عملیاتی در دستگاه ایرواشر، محدودتر است به همین دلیل بهترین گزینه جهت نصب در آپارتمان های اداری و مسکونی  است.

تفاوت در گرمایش:

ایرواشر برای گرمایش از دستگاه های دیگر استفاده می کند. عملیات رطوبت زنی و سرمایش هم در محفظه دستگاه صورت می گیرد. در نتیجه میزان کم شدن دمای سیستم هو اساز بسیار بیشتر از دستگاه ایرواشر چون از تبرید تراکمی به جای تبرید تبخیری استفاده می کند. سرمایش و گرمایش و رطوبت زنی توسط کانال انجام می شود و دستگاه هوا ساز فقط از یک رابط استفاده می کند.

تفاوت در سرمایش:

سرمایش در دستگاه هواساز با کویل های برودتی به موتورخانه و چیلرها انجام می گیرد ولی در ایرواشر به روش تبخیری این کار صورت می گیرد. سیستم هوا ساز نیاز به دیگ آب گرم و چیلر برای تولید حرارت و برودت دارد اما ایرواشر فقط به دیگ آبگرم برای تولید گرمایش احتیاج دارد. سیستم ایرواشر با بهره گیری از آب پودر شده کار رطوبت زنی هوا ساز را انجام می دهد و هوای مربوط را به محیط منتقل می کند. اما هوا ساز هوا را بعد از گرم و سرد کردن، به فضا انتقال می دهد.

 

در ادامه برای درک بهتر تفاوت این دو دستگاه ابتدا تعریفی از هر کدام ارائه شده است و در آخر مهمترین تفاوت های عملکردی و فنی آنها بازگو شده است. با ما همراه باشید.

ایرواشر و معرفی اجزای آن

ایرواشر یکی از ادوات تهویه هوای موجود در بازار است که همان طور که نامش نشان می دهد، آلودگی های محیطی را از هوا می شوید. عملکرد آن در مرحله اول شامل مکیدن هوای محیط به داخل دستگاه توسط فن و عبور دادن آن از فیلترهای غبارگیر است. هوایی که حالا نسبتاً تمیز شده است به محفظه آبفشان فرستاده می شود، جایی که یک دیفیوزر هوا را به طور یکنواخت منتشر کرده و از سمت دیگر نازل ها، آب را به صورت ابری از ذرات پودری شده وارد محفظه می کنند. برخورد این دو ورودی، منجر به شستشوی هوا و تنظیم میزان رطوبت آن می شود و بسته به دمای آب پاشیده شده، می توان سرمایش و گرمایش را نیز کنترل نمود. در نهایت دستگاه هوا را به محیط پس می دهد و از این طریق چرخه عملکردی خود را کامل می کند. و اجزای ایرواشر عبارتند از:

  • الکتروموتور
  • فن
  • کویل
  • رطوبت زن

هواساز و معرفی اجزای آن

این دستگاه از چرخه ای مشابه کولرهای گازی برای تأمین سرما یا گرما بهره می برند. بر این اساس، واحدهای کمپرسور، کندانسور و اواپراتور در آن فعال هستند و وظیفه تغییر دما بر عهده سیالی به نام مبرد قرار می گیرد. به طور خلاصه در وضعیت سرمایش، مبرد که در حالت عادی در وضعیت گازی است، در کندانسور به مایع تبدیل شده و به اواپراتور ارسال می گردد. اواپراتور، هوای محیط را به داخل کشیده و با عبور آن از روی لوله های حاوی مبرد گرمای فضای ساختمان را به مبرد داده و از این طریق عمل خنک کاری را انجام می دهد. سپس مبرد که حالا دوباره با جذب حرارت به گاز بدل شده است، به سمت کندانسور فرستاده می شود. همین فرآیند در جهت عکس و به کمک کویل های آبگرم برای تولید گرما به کار می رود. به طور کلی اجزای این دستگاه عبارتند از:

  • فن
  • کویل
  • فیلتر
  • الکتروموتور
  • دمپر

 

تفاوت ایرواشر با هواساز چیست؟

 

حالا که نیم نگاهی به عملکرد این دو و نکات فنی آنها داشتیم، می توانیم مهمترین تفاوت های عملکردشان را هم به بحث بگذاریم.

مهمترین تفاوت هواساز و ایرواشر

این دستگاه بیشتر بر روی تصفیه هوا و تنظیم رطوبت متمرکز می شوند، با این وجود، توان سرمایشی آنها قابل توجه است. تا وقتی که رطوبت محیط از 40 درصد کمتر باشد، به راحتی می توانید به کمک این دستگاه فرآیندهای خنک کاری را انجام دهید. این در حالی است که هوا سازها قادرند هم سرما و هم گرما فراهم کنند و بسته به مدل می توانند ظرفیت عملیاتی به مراتب بالاتری هم داشته باشند. با این وجود این دستگاه برای محیط های وسیع و گسترده مانند بیمارستان، کارگاه های صنعتی و مراکز خرید بیشتر به صرفه خواهد بود، در حالی که ایر واشر گزینه ایده آلی برای ساختمان های مسکونی است.

هوا سازها بسته به اینکه هوای مورد استفاده خود را از چه طریقی تأمین می کنند، دسته بندی های متفاوتی دارند. این هوا می تواند از بیرون و از طریق فضای باز تأمین شود و تنها محدود به گردش هوای داخلی باشد یا ترکیبی از هر دو. از این نظر، این تجهیزات در نقطه مقابل ایرواشرها قرار می گیرند که همواره با هوای داخلی کار می کنند و در حقیقت نیازی به ارتباط با فضای آزاد ندارند.
نکته دیگر این است که ایر واشر به کمک پاشش مستقیم آب، خنک کاری را انجام می دهد، در حالی که هو اساز از عبور هوای دریافتی از روی لوله های حاوی سیال برای تغییر دمای آن استفاده می کند. این موضوع باعث می شود که  این دستگاه، بسته به دمای سیال داخل اواپراتور خود بتوانند تولید سرما یا گرما را کنترل کنند. وجه منفی این موضوع این است که اغلب واحدهای کندانسور نیاز دارند با هوای آزاد در ارتباط باشند، پس برای نصب هواسازها ممکن است نیاز به پشت بام داشته باشید.

نتیجه گیری:

در این مطلب به بررسی دو سیستم های تهویه مطبوع و تفاوت های عملکردی و فنی آنها پرداختیم. تسلط داشتن بر چنین ویژگی هایی می تواند اثر قابل توجهی بر روی انتخاب بهینه شما در فضای ساختمان به منظور تهویه مطبوع داشته باشد و به همین دلیل، اگر قصد دارید چنین تجهیزاتی تهیه کنید، بد نیست مطالبی از این دست را هم مورد توجه قرار دهید. هرچه باشد دانش در این زمینه می تواند نه تنها در صرفه جویی هزینه ها به شما کمک کند، بلکه مسیر را نیز برای تصمیم گیری آسان تر، هموار خواهد کرد.