ساختار لوله کشی فن کویل
ساختار لوله کشی فن کویل

فن کویلها برای تأمین سرمایش و گرمایش به کار می روند. این یونیت ها گرچه به خودی خود قادرند تا حدی نیازهای حرارتی ساختمان را برطرف نمایند، اما برای کارکرد بهینه نیاز دارند به یک منبع تأمین کننده آب سرد یا گرم متصل شوند که می تواند چیلر، موتورخانه، هواساز و… باشد. به خاطر این نیاز به اتصال به یک منبع تأمین حرارت، لوله کشی این تجهیزات از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است و چگونگی آن باید حتما مورد توجه طراحان ساختمان و خریداران این محصولات قرار بگیرد. در این مطلب به روش های مختلف لوله کشی فن کویل می پردازیم و بحث می کنیم که ویژگی های هر سیستم چیست و چگونه می توان از آن بهره برداری نمود؟

فهرست مطالب:

  1. روش های لوله کشی فن کوئل
  2. لوله کشی فن کوئل تک لوله ای
  3. لوله کشی فن کوئل دو لوله ای
  4. لوله کشی فن کوئل چهار لوله ای

 

روش های لوله کشی فن کویل

این تجهیزات از آب برای تأمین سرما یا گرما بهره می برند و این آب باید از یک منبع خارجی به آنها برسد. گرچه در دسته بندی های کلی سه روش مطرح می شود، اما باید توجه داشته باشید که بسته به نحوه طراحی دستگاه با زیرشاخه های بیشتری هم روبرو هستیم. به طور عمومی سه دسته لوله کشی در این ادوات داریم:

  1.  تک لوله ای
  2.  دو لوله ای
  3. چهار لوله ای

لوله کشی فن کویل ها

 

فن کویل تهویه قیمت

لوله کشی فن کویل تک لوله ای

روش تک لوله ای در حال حاضر عملاً منسوخ شده است و به ندرت در تجهیزات جدید به کار می رود. در این روش تجهیزات به صورت سری در مسیر آب قرار می گیرند و تعداد کمی هم باید داشته باشند، چون برگشت سیال به سمت مسیر اصلی در تعداد دستگاه بالا می تواند مشکل زا و دشوار باشد. طبیعتاً اولین و بدیهی ترین راه حل جداسازی مسیرهای رفت و برگشت از یکدیگر بود که به روش بعدی منجر شد.

لوله کشی فن کویل دو لوله ای

این روش نسبت به حالت چهار لوله ای عمر بیشتری دارد، اما همچنان تجهیزات متعددی در بازار تهویه مطبوع وجود دارند که از آن برای رساندن آب به فن کوئل و برگرداندن آن به سمت منبع تأمین کننده بهره می برند. با تعیین یک لوله برای ورود سیال و یک لوله دیگر برای خروج، می توان سیستم گرمایشی و سرمایشی ساختمان را بهتر کنترل نمود.
این سیستم خود به سه زیر شاخه دیگر دسته بندی می شود که عبارتند از:

  1.  برگشت مستقیم: مشابه رادیاتورها در ساختمان های کوچک طراحی می شود، به این شکل که آب خروجی مستقیماً به موتورخانه می رود. بیشتر برای دستگاه هایی مناسب است که با افت فشار روبرو هستند.
  2.  برگشت معکوس: در این سیستم آب برگشت در لوله منتظر می ماند تا تمام یونیت های سطح ساختمان سیال خروجی خود را به اضاف کنند و بعد تمام این آب به صورت ناگهانی به سمت موتورخانه می رود. این روش برای سیستم هایی با افت فشار مساوی کاربرد دارد.
  3. برگشت مختلط: کاربردی ترین روش است که ترکیبی از دو روش پیشین به شمار می رود. در لوله های عمودی با برگشت
  4. مستقیم و در لوله های افقی با برگشت معکوس روبرو هستیم که می تواند بازدهی سیستم را بالا ببرد، اما هزینه های قابل توجهی دارد.
    هزینه تعمیر و نگهداری در این سیستم پایین است و چون تنها با یک مدار گردش سیال روبرو هستیم، طراحی و مدیریت راحتی هم دارد. با این وجود نمی توان کتمان کرد که سخت بودن تغییر حالت از سرما به گرما و بالعکس و همچنین زمان بر بودن آن می تواند برای ساختمان های بزرگ مشکلات متعددی به وجود آورد.

لوله کشی فن کویل چهار لوله ای

جدیدترین و مدرن ترین سیستم تأمین سیال تهویه این روش است. در این سیستم هر کویل سرمایشی و گرمایشی دارای مسیرهای ورودی و خروجی مخصوص خود است. به این ترتیب کویل گرم و سرد با مسیرهای ورودی و خروجی گرم و مسیرهای ورودی و خروجی سرد از هم جدا می شوند. به لطف این قابلیت دیگر نیازی به سنسور تغییر وضعیت نیست، اما با نیاز به تعداد بیشتر فن کوئل ها و مدل های بزرگتر آنها روبرو می شویم.
در ایران به دلیل شرایط اقلیمی و هزینه ساخت و ساز، کمتر از این سیستم بهره برداری می شود و اقبال هواسازها برای جایگزینی ساختارهای همزمان سرمایش و گرمایش بیشتر است. گرچه این سیستم بازدهی بالا و بهره برداری ساده در کنار انعطاف عملکرد دارد، اما کالیبراسیون دقیق و خرابی مکرر قسمت های مختلف به دلیل تعداد بالای آنها مسائلی هستند که نمی توان آنها را در ساختمان های بزرگتر نادیده گرفت.

بیشتر بدانید:

سرویس فن کوئل شامل چه مواردی می شود؟

نتیجه گیری:

در این مطلب به معرفی سه روش لوله کشی فن کوئل‌ها در ساختمان‌ها و مزایا و معایب هر کدام به طور مختصر پرداختیم. دقت داشته باشید که ادوات موجود در بازار بسته به کاربردی که برایشان مد نظر دارید، می توانند با هر کدام از این روش ها کار کنند. توجه به ویژگی های هر سیستم و شرایط محیطی شما می تواند تعیین کننده روش بهینه باشد. برای مثال در ساختمان های کوچک به کارگیری روش چهار لوله ای پیشنهاد نمی شود، در حالی که روش تک لوله ای نیز قادر نیست پاسخگوی نیازهای یک مجتمع بزرگ باشد. پس ابتدا در نظر داشته باشید که با چه محیطی روبرو هستید و بعد بسته به مشخصات هر سیستم، لوله کشی مورد نظرتان را انتخاب کنید.