نحوه تست کمپرسور کولر گازی
نحوه تست کمپرسور کولر گازی

کولرهای گازی برای جابه جا کردن گاز مبرد در سیستم خود از کمپرسور استفاده می کنند. این قطعه که یکی از مهمترین قطعات موجود در سیستم های تجهیزات تهویه مطبوع بوده و در واقع یکی از عیارهای کیفیت دستگاه است، باید مورد مراقبت دقیق قرار گیرد تا عمر سیستم برودتی شما افزایش پیدا کند. بنابراین تست این قطعه به منظور اطمینان از سلامت آن و در صورت نیاز جایگزینی آن به منظور جلوگیری از صدمه بیشتر به دستگاه، یکی از مهمترین کارهایی است که باید به عنوان استفاده کننده از آن انجام دهید. کمپرسورها تقریباً غیرقابل تعمیر هستند و در اکثر موارد باید تعویض شوند، بنابراین طولانی تر کردن عمر عملیاتی آنها می تواند صرفه اقتصادی قابل توجهی برای شما به همراه داشته باشد.

انواع کمپرسور مورد استفاده در کولرهای گازی

کولر گازی یا اسپلیت بسته به ابعاد، اقلیم طراحی شده (معتدل یا شرجی) و ظرفیت عملیاتی از سه نوع متفاوت ادوات کمپرسوری استفاده می کنند:

  • روتاری: شامل تیغه هایی می باشد که در هنگام روشن کردن دستگاه چرخیده و گاز را به سمت لوله ها فشار می دهند. استفاده از آنها از ظرفیت 7 هزار آغاز می شود و به کارایی مناسب و مصرف انرژی پایین مشهورند.
  • پیستونی: مناسب برای نواحی مرطوب و شرجی که به تولید صدا و مصرف انرژی بالا مشهورند و در کولرهایی با محدوده ظرفیت 18 تا 36 هزار به کار می روند. نسبت به دیگر مدل ها قدرت خنک کنندگی بالاتری به سیستم می بخشند.
  • اسکرال: دارای دو جزء ثابت و حلزونی است که گاز مبرد در میان این دو تحت فشار قرار گرفته و به سمت سیستم هل داده می شود. صدا و مصرف انرژی اسکرال از باقی مدل ها کمتر است اما قیمت بسیار بالاتری دارند و برای محدوده ظرفیتی 24 تا 96 هزار استفاده می شوند.

تست کمپرسور کولرگازی

روش های تست کمپرسور کولرگازی

به طور کلی سه روش برای تست کردن این قطعه در کولرهای گازی وجود دارد:

  • تست سیم پیچ
  • تست صدا یا همرینگ
  • تست کارکرد یا فشار

در ادامه به طور خلاصه هر کدام از این روش ها را بررسی می کنیم:

تست سیم پیچ: ابتدا مطمئن شوید دستگاه به برق متصل نباشد. این کار را می توانید با قطع کردن فیوز اصلی انجام دهید. سپس سوکت ها را چک کنید تا بیش از حد به روغن آغشته نباشند. ازدیاد روغن از جمله دلایل قطعی برق در این سیستم هاست.
به کمک یک اهم متر، کانکتورهای R، S و C را چک کنید. این سه باید با هم ارتباط داشته و قطعی نداشته باشند. به این منظور کانکتورها را دو به دو با اهم متر به هم وصل نمایید و شرایط را مورد بررسی قرار دهید.
در مرحله بعد قطعه overload را چک کنید. این کار به کمک اتصال اهم متر بین بدنه و کانکتورها چک می شود. اگر این قطعه هم سالم بوده و دارای جریان بود، سیم پیج آسیب دیده و باید تعویض گردد.

تست صدا یا همرینگ: صدای دستگاه در هنگام روشن بودن مشخص کننده نتیجه این آزمون است. مطمئن شوید بین کابل استارت و ترمینال اتصالی نداشته باشید و دستگاه را روشن کنید. اگر دستگاه اندکی کار کرده و بعد با تک صدایی از حرکت ایستاد، روتور ایراد پیدا کرده است و باید به تعویض فکر کنید. اگر کمپرسور آغاز به کار کرد و مشکلی نداشت، به سراغ روش بعدی بروید.

تست کارکرد یا فشار: به کمک یک گیج منیفولد یا با استفاده از دست باید فشار داخلی را کنترل کنید. این روش به متخصصان ماهر پیشنهاد می شود و اگر تا این گام پیش آمده اید، حتما از کمک یک تعمیرکار زبده استفاده کنید. باید گاز داخل سیستم تخلیه شده، لوله های ورودی و خارجی را بیرون آورد و پنل خارجی را باز نمود. گیج به لوله خروجی متصل و دستگاه برای زمانی کمتر از 10 ثانیه روشن می شود. دقت کنید که باید زود آن را خاموش کنید چون احتمال ترکیدگی به دلیل فشار وجود دارد.
برای تست با دست، کولرگازی را در کمترین دما روشن کنید و با یک انگشت مسیر لوله خروجی را ببندید. اگر بعد از 3 تا 6 ثانیه دستگاه انگشت شما را از لبه لوله به عقب براند، تست موفقیت آمیز بوده و خرابی ندارید. در غیر این صورت باید به تعویض بیاندیشید. در این مورد هم دقت داشته باشید که بیش از حد به سیستم فشار وارد نکنید و حداکثر بعد از 6 ثانیه دست خود را عقب بکشید.