انواع هواساز و ساختار آنها
انواع هواساز و ساختار آنها

شناخت انواع هواساز و ساختار آنها بسیار مهم است چرا که این دستگاه در واقع یکی از مهم ترین زیرساختهای تاسیساتی به شمار می رود که به دلیل داشتن وظیفه ی مهم در مکان های مختلف مانند ساختمان ها بزرگ، مراکز اداری و تجاری و … همواره از محبوبیت خاصی برخوردار بوده است. از سوی دیگر اما این محبوبیت سبب شده است تا در روند بهره مندی و استفاده از این سیستم، افراد مختلف بدون در نظر گرفتن بسیاری از نیازهای واقعی اقدام به خرید و یا انتخاب اشتباه از این مدل محصول داشته باشند. در این محتوا به معرفی و بررسی انواع این هواسازها پرداخته شده است و کمک می کند تا در تصمیم گیری و صرف هزینه ها با دقت بیشتری انجام شود و شناخت قسمت‌های تشکیل دهنده آن می تواند به بالا بردن آگاهی مخاطبان بسیار کمک نماید.

انواع هواساز

معرفی انواع هوا ساز

دستگاه هواساز به سیستمی اطلاق می شود که وظیفه اصلی و مهم آن تنظیم کردن گردش هوا در سیستم های تهویه مطبوع بوده و در این راستا در بخش تاسیسات ایفای نقش می نماید. این دستگاه را می توان از جمله انواع سیستم سرمایشی دانست که در بسیاری از ساختمان ها و مراکز اقامتی از آن استفاده شده و هوای مطبوعی را برای افراد به وجود می آورد. این سیستم از اجزا مختلفی تشکیل شده است و هر یک از بخش هایی که در درون آن قرار داده شده، وظیفه معینی را بر عهده دارند تا سیستم به بهترین شکل کارایی داشته باشد.

این دستگاه در واقع برای تنظیم دما، تنظیم رطوبت، فیلتر کردن، کنترل سرعت و همچنین  برای توزیع هوای ورودی به ساختمان ، آپارتمان ، سوله صنعتی و یا هر نوع ساختمان دیگری مورد استفاده قرار می گیرد. همانطور که گفته شد، این دستگاه به همراه دیگر دستگاه های سرمایشی مانند چیلر، دستگاه های گرمایشی مانند بویلر و یا دستگاه های سرمایشی گرمایشی مانند GHP ، VRF و غیره  قابل استفاده است. به دلیل اینکه، هواسازها در واقع برای تولید حرارت و برودت ساخته نشده اند بلکه تنها وظیفه توزیع هوای سرد و گرم را دارد. به این مفهوم که آب در چیلر سرد و در بویلر گرم شده و با پمپ به کویل های (لوله های مسی فین دار) هواساز پمپاژ می شود و سپس با استفاده از یک فن ، هوای تازه از اطراف کویل ها (لوله های مسی فین دار) دمیده شده و در اثر برخورد هوا با سطح سرد یا داغ کویل ها، هوا خنک یا گرم می شود.

بیشتر بدانید:

تفاوت فن کویل و هواساز

دارای انواع مختلفی هستند که همین موضوع سبب وجود تفاوت در نوع سیستم ها شده است. اما می توان گفت که به طور کلی این دستگاه ها به دو مدل اصلی و بنا به نوع استفاده از آنها تقسیم بندی می شوند:

ساختمانی: نام این نوع مشخص است که برای محیط هایی چون مراکز آموزشی، خانه، باشگاه، تالار، خانه مسکونی و … مورد استفاده قرار می گیرد. اما جالب است بدانید که نظر ساختاری بین دو مدل ساختمانی و صنعتی این سیستم سرمایشی تفاوتی جدی وجود ندارد و نقاط تمایز این محصولات با یکدیگر را می توان از ابعاد، نوع فیلترها، سیستم رطوبت گیر، درصد هوای برگشتی و … مورد بررسی قرار داد برای مثال استفاده از این سیستم ها در بخش صنعتی، سبب می شود تا این محصولات دچار آلودگی بسیار سریع شوند و در زمانی بسار کم نیاز به تعویض و استفاده از خدمات جانبی باشد. همچنین در نمونه های دیگری که اندازه کوچگتری دارند، در سیستم سرمایشی ساختمان ها نصب شده و از آن ها نیز به عنوان خانگی یاد می کنند. برای این مدل از سیستم رطوبت زدایی و رطوبت زنی استفاده نشده است که در صورتی که نیاز باشد، از این سیستم ها هم روی آنها استفاده خواهد شد.
صنعتی: دستگاه های صنعتی را بیشتر در مکان های بسیار بزرگ و دارای کاربردی صنعتی به کار می گیرد که به عنوان مثال می توان به مکان هایی چون تهویه هوای انبار، تهویه هوای سوله، سالن های ورزشی، سالن های تولیدی و … اشاره نمود. باید توجه داشت، از ان جایی مه فضای این سالن ها و سوله ها بسیار بزرگ هستند، میزان بیشتری برای به گردش درآوردن هوا نیاز است، از این رو نیاز است تا با استفاده از فیلترهای بسیار قوی برای آن ها استفاده شود. کارکرد این سیستم ها بیشتر شبیه نوع ساختمانی است ولی از نظر قدرت و حجم هوا با یکدیگر تفاوت هایی دارند.

اجزای اصلی سیستم هواساز

از مهم ترین اجزای اصلی این سیستم ها می توان به موارد زیر اشاره کرد که همکاری تمامی این اجزا سبب می شود تا یک دستگاه به بهترین شکل و با راندمان بالا فعالیت داشته باشد. این اجزا عبارتند از:

  • فیلتر یکی دیگر از قسمت های مهم تشکیل دهنده این نوع از سیستم سرمایشی به شمار می رود که امکان شستشوی آن فراهم شده است. بیشتر آلودگی های درون ساختمان های صنعتی و خانگی جذب این فیلترها شده و با شستن آن ها این فیلترها راندمان فعالیت دستگاه بهتر شده و. هوای سالم تری وارد محیط می شود.
  • قسمت رطوبت گیر و رطوبت زن که بیشتر در مدل های صنعتی مورد استفاده قرار گرفته است، که با ثبت سفارش ئر زمان خرید این نوع سیستم ها می توان در نمونه خانگی نیز از این سیستم ها استفاده نمود.
  • فن سانتریفیوژ، از اصلی ترین قسمت های تشکیل دهنده این سیستم سرمایشی است و در مواردی هم فن محوری هستند.
  • لرزه گیر ها از دیگر اجزای مهم این سیستم ها به شمار می روند که از تکان خوردن های اضافی دستگاه جلوگیری به عمل می آورد.
  • کویل های آب گرم و سرد و یا کویل های مبرد، اجزای مهم دیگری از قسمت های تشکیل دهنده این سیستم ها هستند.
  • کانال هایی تغذیه هوا نیز بخش مهمی دیگر از اجزای تشکیل دهنده این مدل از سیستم هاست.

قیمت هواسازها

قیمت این دستگاه بر اساس کمیت دبی حجمی با واحد CFM تعیین می شود و در واقع یک قیمت پایه برای آن در نظر گرفته می شود که با اضافه کردن تجهیزات دیگر بر قیمت آن افزوده می شود و از این رو نمی توان قیمت دقیقی برای آن تعیین نمود. در واقع این دستگاه با توجه به نیاز هر مکان و به طور خاص طراحی می شود. تجهیزات اضافی شامل موارد زیر است:

  • رطوبت گیر
  • رطوبت زن
  • فیلترهای خاص

کاربرد هواساز

  • در مکان هایی که به ورود هوای تازه به طور دائمی نیاز باشد.
  • در مکان هایی که می بایست هوا به خوبی و متناسب با نیاز فیلتر شود.
  • در مکان هایی که می بایست اکسیژن به میزان کافی باشد و رفت و آمد در آن مکان زیاد است.
  • در مکان هایی که لازم است رطوبت هوا کنترل شود تا بتوان اندازه و میزان آن را مدیریت نمود.