6 نکته مهم در خرید چیلر
6 نکته در خرید چیلر

چیلرها جزو بزرگترین و نیرومندترین تجهیزات تهویه مطبوع هستند. عملکرد آنها بر اساس تأمین آب سرد مورد نیاز برای فرآیندهای خنک کاری توسط فن کویل و تجهیزات مشابه در سطح ساختمان است. با بالا رفتن هزینه های تأمین سیستم های تهویه مطبوع، یکی از راه هایی که سازندگان ساختمان برای کاهش هزینه ها و فراهم کردن امکانات انتخاب می کنند، بکارگیری چیلرهاست. هر چیلری قادر است تمامی سرمایش یک ساختمان را بر عهده بگیرد و از این نظر می تواند امکانات خاصی برای ساکنین به ارمغان آورد.
مشکل اما اینجاست که انتخاب دستگاه بهینه خود، کاری دشوار به شمار می رود. از آنجایی که عملا امکان تعویض کامل آن پس از نصب به خاطر ابعاد بزرگ و پیش بینی در بدنه ساختمان وجود ندارد، تنها یک بار می توانید دستگاه مد نظرتان را انتخاب کنید. به همین دلیل این محتوا تلاش می کند  6 نکته در خرید چیلر که باید به آنها توجه کنید را در اختیار شما قرار دهد تا با توجه و دقت بیشتر، محصول بهینه تری را انتخاب کنید. با ما همراه باشید.

راهنمای خرید بهترین چیلر

نوع سیکل مورد استفاده در دستگاه را مشخص کنید

چیلرها برای تأمین سرما از دو سیکل تبرید متفاوت بهره می برند: چیلر تراکمی و جذبی. گرچه امروزه نوع تراکمی در بازار ایران محبوبیت بیشتری داشته و تعداد دستگاه های بیشتری از این نوع مشاهده می شود، اما همچنان هر دو نوع در دسترس علاقمندان قرار دارد.
در نوع تراکمی با حضور کمپرسورها به عنوان اصلی ترین مصرف کنندگان برق روبرو هستیم. این مدل از برق برای تأمین سرما بهره می برد و در مقام مقایسه با دیگر سیستم های تهویه مطبوع، میزان مصرف برق آن بسیار بالاست، به خاطر همین در بسیاری از پروژه های بزرگ مشورت با اداره برق منطقه اهمیت پیدا می کند. هزینه خرید، تعمیر و نگهداری آنها نسبتاً کمتر از نوع جذبی است و ضریب عملکرد بالاتری هم ارائه می کنند. همچنین ابعاد کمتری دارند و ظرفیت های برودتی متعددی ارائه می دهند.
نوع جذبی اما به جای برق، از گاز و گازوییل برای کارکرد استفاده می کند. تنها برتری چیلر جذبی به نوع تراکمی، عدم نیاز به برق است. این نوع از گاز و گازوئیل برای کارکرد بهره می برد. با توجه به شرایط توضیح داده شده، عجیب نیست که نوع تراکمی در بازار بیشتر به کار می رود، با این وجود بهتر است بسته به نیازهایتان گزینه بهینه را انتخاب کنید.

روش تأمین خنک کاری کندانسور را تعیین کنید

چیلرها به دو صورت آب خنک و هواخنک به بازار عرضه می شوند. به عبارت دیگر، بسته به اینکه خنک کاری در کندانسور از چه طریقی تأمین شود با دو گزینه بسیار متفاوت روبرو هستید که تفاوت های تعیین کننده ای با یکدیگر دارند.
چیلرهای هواخنک باید در معرض هوای آزاد باشند پس روی سقف ساختمان تعبیه می شوند، در حالی که چیلرهای آب خنک باید دسترسی راحتی به آب داشته باشند و بنابراین در موتورخانه جای می گیرند. این تفاوت محل نصب به قدری اساسی است که می تواند حتی روش ساخت ساختمان شما را تحت تأثیر قرار دهد.
مورد دیگر، برج خنک کننده است. نوع آب خنک نیازمند یک برج کننده برای ارتباط با هوای بیرون است که به میزان قابل توجهی فضا اشغال می کند. لذا لوله کشی در این مدل دشوارتر و پرهزینه تر از نوع هواخنک است. امروزه نوع هواخنک به دلیل عدم نیاز به این نکته از محبوبیت به مراتب بیشتری برخوردار است.

راهنمای خرید بهترین چیلر

ظرفیت مورد نیازتان را بدست آورید

تعیین ظرفیت دقیق در دستگاه های تهویه، کار دشواری است و در هنگام صحبت در مورد چیلرها این موضوع حتی پیچیده تر هم می شود، چون حالا به جای تعیین ظرفیت برای یک واحد ساختمانی با یک ساختمان کامل روبرو هستیم. برای این کار حتما با متخصصان این حوزه مشورت کنید و از آنها بخواهید که ظرفیت را برای شما محاسبه کنند. این کار به وسیله نرم افزارهای خاصی صورت می گیرد و ویژگی های متعدد اعم از مساحت واحدها، ارتفاع طبقات، میزان تابش آفتاب، اقلیم محیطی و… باید در آن دخیل شوند.
این کار یکی از مهمترین فرآیندهایی است که باید انجام شود، به خصوص چون تعویض کل چیلر در یک ساختمان عملاً غیرممکن است.

انواع و ویژگی های کمپرسور، کندانسور و اواپراتور را با یکدیگر مقایسه کنید

هنگامی که به مهمترین قسمت های چیلرها اشاره می کنیم، سه قطعه کمپرسور، کندانسور و اواپراتور بیش از بقیه خود را نشان می دهند. هر کدام از این سه وظیفه خاصی بر عهده دارند که در عملکرد دستگاه به طور کلی کاملاً موثر است و به منظور اطمینان از کیفیت کاری آن باید از بهترین نمونه های موجود در بازار استفاده شود.

  • کمپرسور در چهار نوع رفت و برگشتی، اسکرال، اسکرو و سانتریفیوژ تولید می شود و علاوه بر نوع، تعداد آن در یک دستگاه نیز حائز اهمیت است. در تناژ پایین نوع اسکرال یا حلزونی باید تعداد زوج داشته باشد و با وجود مصرف انرژی پایین تر و صدای کمتر گزینه ای برتر به شمار می رود. در تناژ بالاتر نوع اسکرال یا پیچی برتری واضحی دارد و با تعداد دو یا چهار عدد عملکرد بهینه ای ارائه می دهد. نوع رفت و برگشتی و سانتریفیوژ کاربردهای خاصی دارند و با این تفاسیر، بهتر است نیم نگاهی به دو نوع اسکرال و اسکرو داشته باشید.
  • در کندانسورها نوع و تعداد فن اهمیت پیدا می کند. بهترین فن کندانسور موجود در بازار از نوع آکسیال است که دبی بالا و هد پایینی را در اختیار شما قرار می دهد و صدای اندکی تولید می کند.
  • اواپراتورها وظیفه انتقال انرژی میان سیکل تبرید و سیکل هیدرولیک را بر عهده دارند و اکثراً در دو نوع صفحه ای برای تناژ پایین تر و نوع پوسته و لوله برای تناژ بالاتر عرضه می شوند. نوع صفحه ای بازدهی بیشتری دارد اما به سرعت رسوب می گیرد، در حالی که نوع پوسته و لوله بازدهی چندان مناسبی ندارد اما عمر عملیاتی آن قابل توجه است.
    بسته به نیازتان، باید به نوع کمپرسور، کندانسور و اواپراتور خود توجه داشته باشید و بر اساس اینکه با چه شرایط و چه میزان ظرفیتی روبرو هستید، می توانید انتخاب بهینه ای داشته باشید.

سطح صدای دستگاه در فاصله 1 و 10 متری را چک کنید

سطح صدای تولیدی دستگاه ناشی از عملکرد دو قسمت اصلی آن است: کمپرسور و فن های کندانسور. چیدمان و روش پیشبینی شده برای کاهش صدا، مهمترین موارد موثر در محدود نمودن صدای تولیدی چیلرها هستند. بعضی از این روش ها شامل استفاده از یک پوشش مخصوص برای کمپرسور یا متغیر کردن دور کاری فن های کندانسور است که تأثبر قابل توجهی در صدای تولیدی می گذارد.
دقت داشته باشید که چیلرها ادواتی بسیار بزرگ هستند، بنابراین تولید صدای بیش از حد در آنها عملا به معنای وجود نویز شدید در طبقات فوقانی است. لذا این نکته را دستکم نگیرید.

مصرف انرژی را چک کنید

آخرین نکته اساسی که باید به آن توجه داشته باشید، میزان مصرف انرژی است. این مورد رابطه مستقیمی با راندمان کاری و برچسب انرژی دارد. دقت کنید که مصرف برق یا گاز (بسته به نوع دستگاه) در این ادوات بسیار بالاست، پس میزان راندمان می تواند اختلاف بسیار قابل توجهی در هزینه های ساکنین ساختمان به وجود آورد. با به کارگیری محصول با راندمان کاری بالاتر، طبیعتاً کیفیت کاری بیشتری هم برای ساختمانتان فراهم می کنید.