انواع چیلرها برای مصارف صنعتی و تجاری
انواع چیلرها برای مصارف صنعتی و تجاری

سیستم های چیلر برای کنترل دما و سرمایش در صنایع مختلف ضروری هستند. انتخاب نوع مناسب چیلر صنعتی برای فرآیند تامین سرمایش فضا می تواند هزینه های تامین دما را کاهش داده و زمان خرابی را به حداقل برساند و کارایی عملکرد را بهبود بخشد. در این مقاله به انواع مختلف این سیستم ها برای کاربردهای تجاری و صنعتی و همچنین مزایا و معایب هر یک پرداخته شده است تا در بتوان نقش موثری در روند هدف این است که به شما در تصمیم گیری خرید آگاهانه کمک کند. این نوع دستگاه ها با توجه به میزان ظرفیت و مشخصات فنی که دارند در قسمت های صنعتی و تجاری مورد استفاده قرار می گیرند و بعضا ممکن است در صورتی که اطلاعات درستی از سوی مشاوران پروژه ارایه نشده باشد، هزینه های گزافی به پیمانکاران تحمیل شود. از سوی دیگر نیز داشتن اطلاعات کلی درباره انواع این سیستم ها می تواند به کیفیت انتخاب نوع دستگاه ها کمک شایانی نماید.

انواع چیلرهای صنعتی

سه نوع عمده چیلرهای صنعتی مورد استفاده امروزه عبارتند از:

  1. هوایی
  2. آبی
  3. تبخیری

انواع چیلرهای صنعتی

چیلرهای آبی

رایج ترین انواع مدل های آبی از آب یک برج خارجی برای خنک کننده مبرد گازی در کندانسور استفاده می کنند. پس از دفع حرارت ، مبرد دچار تغییر فاز به مایع می شود و در سیستم چرخش می یابد. مدل آب سرد معمولاً از چیلرهای خنک با هوا، کارآمدتر هستند و راندمان بهتری دارند. عملکردی آرامتر از سیستم های هوایی دارندو برای خنک کننده در مقیاس کوچک و مقیاس تجاری مناسب هستند. عموما این سیستم ها فضای کمتری را اشغال می نمایند. اما از معایب این مدل نیز نمی توان صرف نظر کرد. نصب و نگهداری چیلرهای آب سرد می تواند به دلیل نصب برج آب خنک کننده ، مخازن و پمپ آب هزینه بر باشد. از آنجایی که برای سرمایش به منبع مداوم آب نیاز دارند ، ممکن است برای مکانهایی با کمبود یا محدودیت آب دارند، مناسب نباشند. سیستم های خنک کننده با آب برای جلوگیری از تشکیل رسوبات معدنی در سیستم به تصفیه آب به شکل متراکم متناوب نیاز دارند و لزوم وجود یک تصفیه کننده آب برای این مدل ها ضروری است.

چیلر تراکمی هوا خنک

مدل هوایی این دستگاه ها با هوا قبل از تراکم و گردش مجدد، از هوای محیط برای حذف گرمای مبرد در کندانسور استفاده می کنند. علاوه بر این، بادگیرهای متصل به دستگاه به تسریع روند خنک کننده کمک می کند. با توجه به نوع نیاز و استفاده از این نوع سیستم ها، دلیل گرمای قابل توجهی را در محل تولید می کنند، لازم است تا به این موضوع به شکل فنی توجه شود تا این میزان گرما مشکلی را برای محیط و یا جایی که قرار است نصب شود ایجاد ننماید. از مزیت های آن می توان به کم جا بودن آن ها اشاره نمود. با توجه به اندازه و ظرفیت، مدل های هوایی برای خنک سازی در مقیاس کوچک و تجاری در دسترس هستند. نصب و نگهداری آنها ارزان تر از سیستم های آب سرد است. همچنین می توان با طراحی صحیح و قرار دادن مناسب، از گرمای خروجی از دستگاه، برای گرم کردن تاسیسات در دوره های سرد مورد استفاده قرار گیرد و هزینه و صرفه جویی بیشتری در برق ایجاد کند. از معایب این مدل ها نیز ایجاد نویز زیاد به دلیل داشتن فن های مختلف است. طول عمر این مدل ها از می تواند کمتر از نمونه های آبی است. در مقایسه مدل آبی و هوایی باید به این موضوع توجه داشت که اجزای چیلرهای خنک کننده با هوا و آب سرد بیشتر یکسان هستند (کندانسور ، شیر انبساط ، اواپراتور و کمپرسور)، تفاوت اصلی در نحوه خنک کننده مبرد است. در نمونه هوایی، مبرد داغی که وارد کندانسور می شود در معرض هوای جو قرار می گیرد که قبل از متراکم شدن به حالت مایع، گرما را رد می کند. از طرف دیگر، در یک دستگاه آبی، گاز مبرد داغ به مبدل یا خازن آب سرد وارد می شود و مبرد با استفاده از آب یک برج خنک کننده خنک می گردد.

چیلرهای کمپرسور بخار

در نمونه های صنعتی که از این مدل دستگاه ها استفاده می شود، چیلرهای صنعتی را بر اساس نحوه انتقال مبرد در سیستم به عنوان نوع “فشرده سازی بخار” یا “جذب بخار” گروه بندی می کنند. مدل کمپرسور بخار از یک کمپرسور برای پمپاژ مبرد استفاده می کنند که گرمای ناخواسته را از یک فرآیند استخراج می کند. اجزای این سیستم ها همانند نوع آبی و هوایی هستند – یک اواپراتور ، یک کندانسور و یک واحد انبساط وجود دارد. با این حال، هیچ ماده جاذبی در دستگاه تعبیه نشده است. اما در مدل جذب بخار، برخلاف سیستم های کمپرسور بخار ، از یک منبع حرارتی برای انتقال مبرد به اطراف سیستم برای خنک سازی استفاده می کنند. اجزای سیستم همانند نوع کمپرسور بخار هستند، اما به جای کمپرسور ، جاذب ، پمپ و ژنراتور تعبیه شده است. منبع گرما را می توان با آب یا بخار گرم کرد ، مبرد می تواند از نوع پتانسیل گرمایش جهانی پایین (GWP) مانند R-134a یا R1234ze باشد و محیط جذب می تواند محلول لیتیوم برومید یا آمونیاک باشد. آب یا بخار گرم شده به بازسازی محلول جذب کمک می کند.

مدل های گریز از مرکز چیلرهای چرخه فشرده سازی بخار بسیار قابل اعتماد هستند که برای عملیات خنک کننده در مقیاس متوسط ​​تا بزرگ ایده آل هستند. این مدل ها معمولا با میزان بیش از 6000 تن تبرید فعالیت دارند و شامل دستگاههای تبخیر کننده، کمپرسور، کندانسور و دستگاه انبساط معمولی اما دارای پروانه های چرخشی اضافی هستند که مبرد را فشرده کرده و به اطراف سیستم منتقل می کنند. اسکرو چیلرها یا کمپرسور بخار سیستم هایی هستند که از کمپرسور اسکرو برای انتقال مایع خنک کننده از طریق سیستم استفاده می کنند. برخی از مزایای کلیدی آنها نصب جمع و جور، عملکرد بی سر و صدا ، هزینه های کمتر نگهداری و بهره وری بالای انرژی است. آنها همچنین به غیر از مصارف صنعتی، برای ساختمانهای بلند مناسب هستند. هر دو نوع چیلر خنک کننده مدل بخار فشرده کارآمد هستند و برای زیرساخت های تاسیساتی بسیار مناسبند. با این حال، باید با توجه به میزان نیاز و مکانی که قرار است این سیستم ها در آن قرار بگیرند، و با توجه سرمایش با حجم بالا، سیستم های مناسبی را برای عملکرد مطمئن در تاسیساتی با محدودیت فضا انتخاب نمود.