شیر هواگیری چیست؟
شیر هواگیری چیست؟

در سیستم های انتقال سیال، چه در مقیاس خانگی و چه در مقیاس صنعتی، اغلب قطعات و ابزارهای کوچکی به کار می روند که شاید در نگاه اول حضور آنها چندان اهمیت نداشته باشد، اما وقتی در عملکرد سیستم ریز می شوید، اهمیت آنها برای حیات کل سیستم بهتر مشخص می گردد. اطلاع داشتن از وظایف و چگونگی کارکرد چنین ادواتی نه تنها به شما کمک می کند تا آنها را برای مدت طولانی تری نگهداری کنید، بلکه کمک می کند تا درک بهتری از نحوه عملکرد سیستم خودتان بدست بیاورید. یکی از این قطعات نه چندان بزرگ که اغلب میزان اثرگذاری آن در سیستم دستکم گرفته می شود، شیر هواگیری است. در این مطلب تلاش می کنیم به بررسی این محصول و ویژگی های آن بپردازیم و شما را با کاربردهای آن آشنا کنیم. با ما همراه باشید.

 

فهرست مطالب:

  1. شیر هواگیری چیست و چه کاربردی دارد؟
  2. معرفی انواع شیرهای هواگیری

شیر هواگیری چیست و چه کاربردی دارد؟

سیستم های انتقال سیال از شبکه پیچیده ای از لوله ها برای کار بهره می برند که برای راندمان بهینه باید به طور کامل با سیال مذکور پر شوند. برای مثال در موتورخانه ها این موضوع برای خطوط انتقال آب داغ به سطح ساختمان مصداق پیدا می کند که اگر بخواهید به بهترین شکل کار کنند باید به طور کامل با آب پر شوند. اما مواقعی هم پیش می آید که هوا یا گازهای دیگر وارد سیستم شده و بخشی از حجم محدود فضای داخل سیستم را اشغال می کنند. مثال چنین ورودهایی در خروجی های بویلر و دیگ های بخار به کرات مشاهده می شود، اما نمونه شایع تر و رایج تر آن شاید ورود هوا به خاطر ترک خوردگی لوله، منبع یا امثالهم باشد.

شیر هواگیری چیست و چه کاربردی دارد؟

از آنجایی که حجم لوله و اتصالات محدود است، با ورود هوا، دیگر سیستم قادر نیست از حداکثر ظرفیت انتقال خود استفاده کند. هل دادن هوا در داخل شبکه باعث سر و صدای شدید، خوردگی اتصالات و ایجاد کاویتاسیون در پمپ ها می شود که همگی منجر به کاهش شدید طول عمر قطعات می گردند. بنابراین باید حتماً دستگاهی تهیه شود که قادر باشد این هوا یا گاز اضافی را تخلیه نماید.
این وظیفه بر عهده شیر هواگیری قرار می گیرد، ابزاری که در بسیاری از سیستم های تأسیساتی مانند موتورخانه، کلکتور و پمپ کاربرد دارد و گازها را از نقاط بالاتر سیستم لوله کشی تخلیه می کند. در داخل آنها یک گوی شناور تعبیه شده است که با ورود هوا به محل قرارگیری قطعه، گوی حرکت کرده و مسیر خروج هوا را باز می کند. پس از خروج کامل هوا، گوی شناور مجدداً به حرکت درآمده و راه را می بندد.

حالا شاید برایتان این سوال مطرح باشد که این محصول چه انواعی دارد و چه دسته بندی هایی برای آن در بازار در نظر گرفته شده است.

معرفی انواع شیرهای هواگیری

شیرهای هواگیری از نظر طراحی و نحوه عملکرد دارای سه دسته متفاوت هستند:

  1. تک روزنه: در دو مدل بزرگ و کوچک ارائه می شوند. مدل کوچک در بخش هایی از لوله که امکان تجمع هوا بیشتر است به کار می رود، در حالی که مدل بزرگ برای استخراج هوایی که در هنگام پر کردن خطوط لوله خالی به وجود می آید استفاده می شود.
  2. دیسکی: به جای گوی شناور، در این مدل از یک دیسک برای عبور هوا استفاده شده است که اجازه طراحی نمونه های بزرگتر را می دهد. به همین دلیل است که شیرهای دیسکی با قطر 250 میلیمتر هم در بازار یافت می شوند.
  3. دو روزنه: این مدل نمونه مرکب تک روزنه های بزرگ و کوچک است و معمولاً 200 میلی لیتر قطر دارد. بعضی مدل های آن دارای یک محفظه و برخی دارای دو محفظه هستند.

نتیجه گیری:

در این مطلب به بررسی شیرهای هواگیری، انواع و مشخصات آنها پرداختیم و بحث کردیم که چرا از آنها در سیستم های انتقال سیال مانند موتورخانه ها بهره برداری می شود. همان طور که گفتیم اطلاع داشتن از این ویژگی ها نه تنها برای اطمینان از تعمیر و نگهداری صحیح سیستم و افزایش عمر مفید آن مناسب است، بلکه کمک می کند تا با نحوه عملکرد سیستم هم بهتر آشنا شوید. امید است که این دانش به شما عزیزان کمک کند تا در کار با سیستم مد نظرتان با مشکلات کمتری روبرو شوید.