دیگ شوفاژ چدنی
آنچه که باید در مورد دیگ شوفاژ چدنی بدانید قسمت اول

یکی از مهم ترین زیرساخت های تاسیساتی، دیگ های چدنی هستند که به دلیل داشتن کارایی بسیار خاص خود، همواره مورد نظر بسیاری از پیمانکاران ساختمانی و تکنسین های فنی هستند، این نوع دیگها یکی ازمهمترین اجزای موتورخانه و سیستم گرمایش مرکزی ساختمان به شمار می روند زیرا اصلی ترین بخش تاسیسات موتورخانه محسوب می شوند که گرمایش نقاط مختلف ساختمان را تامین می نماید. باید به این موضوع توجه نمود که دیگها اساسا با توجه جنس بدنه از انواع مختلفی تشکیل شده اند و معروف ترین انواع آن نمونه چدنی (بویلر چدنی) و دیگ های فولادی هستند. این سیستم ها نقش مهمی در زندگی بسیاری از ما ایفا می کنند و همین موضوع سبب شده است تا در یک محتوای مستقل درابره مزیت این نوع تاسیسات مطالبی به مخاطبان ارایه شود و علاوه بر ایجاد آگاهی نسبت به این دستگاه، بتوان به انتخاب و خرید این نوع سیستم ها کمک نمود.

دیگ شوفاژ چدنی چیست؟

در معرفی دیگ شوفاژ چدنی، بهترین تعریفی که می توان ارایه نمود، این موضوع است که این نوع از متداولترین انواع دیگهای آب گرم هستند که حرارت ناشی از سوختن ماده سوختی در قسمت مشعل، درجه حرارت آب داخل آن را بالا می برد و به دلیل پره پره بودن، در زمان نصب مونتاژ می شوند. لازم به یادآوری این نکته است که ظرفیت حرارتی این دستگاه ها با افزایش تعداد پره ها افزایش پیدا می کند. جنس چدن دیگ شوفاژ چدنی اصطلاحا آتشخوار بوده و در مقابل اکسید شدن و رطوبت مقاومت بالایی دارند. از آنجا که نمونه های چدنی و فولادی دارای کاربردها و مزیت های منحصر به فرد خود هستند، لازم است تا در هنگام خرید به بازدهی گرمایش بالا و تحمل فشار توجه بسیاری نمود تا سیستم پاسخگوی نیاز مصرف کنندگان باشد.

در تولید مدل چدنی از چدن خاکستری استفاده می گردد و ریخته گری آن با توجه به ظرفیت های مختلف، به صورت پره ای و به روش ریخته گری خاص خود تولید می شوند. تعداد پره های دیگ چدنی را با توجه به ظرفیت حرارتی مورد نیاز آن مونتاژ نموده و نصب می نمایند و با بالاتر رفتن پره ها میزان تولید گرمایی سیستم نیز افزایش پیدا می کند. با توجه به ظرفیت این مدلها و ظرفیت سیستم، از تعدادی پره وسط و یک پره جلو، یک پره عقب تشکیل سازه می دهند و این پره ها را با استفاده از وسیله بوش به یکدیگر متصل میکنند. بین پره های انتهایی و پره های وسطی عموما تفاوت هایی وجود دارد و این در حالی است که تمامی پره های وسط یکسان طراحی و نصب شده اند.

دیگ فولادی چیست؟

این مدل از مجموعه ای از ورق های فولادی و با توجه به ظرفیت گرمایی مورد نیاز مصرف کننده تولید و ساخته می شود و بر طبق ظرفیت و فشار کار و بالعکس نمونه چدنی با صرف نظر از ابعاد آنها دسته بندی می شود. این مدل در دو نوع اصلی در بازار ارایه شده اند:

  1. واتر تیوب ( آب در لوله): در این مدل به جای بهره مندی از آتش، آب داخل لوله ها جریان پیدا می کند.
  2. فایر تیوب (آتش در لوله): اما در این مدل بر عکس مدل آبی، حرارت و گازهای ناشی از احتراق ماده اشتعال از داخل لوله ها داده شده و گرما ایجاد می شود.

مزایا و معایب دیگ های چدنی

با توجه به حجم استفاده از مدلهای چدنی در تاسیسات ساختمانی، لازم است تا افراد مختلف و مرتبط با این حوزه درباره مزایا و معایب این نوع سیستم ها آگاهی بیشتری نسبت به این مدل داشته باشند تا بتوانند انتخاب بهتری را برای خرید داشته باشند، از مهم ترین عوامل می توان به نکات زیر اشاره نمود:

  • قیمت پایین پره ها
  • حمل و نقل آسان پره ها
  • امکان تغییر ظرفیت های گرمایی با تغییر پره ها
  • کوچک بودن ابعاد و پایین بودن میزان اشغال فضا
  • مقاومت بالا در برابر اکسید شدن، خوردگی و زنگ زدگی
  • قابل تغییر بودن ظرفیت حرارتی با افزایش و یا کاهش تعداد پره ها
  • امکان تعویض پره های معیوب و شکسته در صورت آسیب دیدن

از متداول ترین مشکلاتی که در نمونه چدنی به وجود می آید، ترک خوردن جداره پره هاست که در اثر فشار زیاد سیستم، تنش های حرارتی، ایجاد رسوب روی سطح داخلی پره ها ایجاد می شو و موجب این اتفاق می شود. استفاده از این دیگها در مکان های متفاوت و با اختلاف دمای رفت و برگشت زیاد، اتفاق خوبی برای این سیستم ها نیست، زیرا محدودیت های دمای کاری و فشار محدود این امکان را به سیستم ها نمی دهند. همچنین بر اثر تنش های حرارتی که بر اثر آب برگشتی نسبتا سرد بر روی پره ها ایجاد می گردد، ترک خوردگی ایجاد می شود اما در مدل های نسل جدید با استفاده از تکنولوژی اکواستریم بسیاری از این مشکلات به راحتی برطرف شده اند. از دیگر عیوبی که در مورد این مدل گفته شده است، مقاومت پایین آنها در برابر برخورد مستقیم شعله است، به گونه ای که اگر در داخل دیگ، آبی نباشد و مشعل بیش از 5 دقیقه روشن باشد، از بین رفتن پره و نیاز به تعمیر آن ها قطعی است.