دیگ شوفاژ چدنی
آنچه باید در مورد دیگ شوفاژ چدنی بدانید قسمت دوم

در قسمت اول آنچه که باید در مورد دیگ شوفاژ چدنی بدانید به معرفی و بررسی دیگهای چدنی و فولادی پرداخته شد و در ادامه تلاش شده است تا درباره ابعاد کمتر گفته شده این سیستم ها مطالبی ارایه شود. از سوی دیگر نیز لازم است تا با بررسی تفاوت های این دو نوع دیگ با هم، کاربردی بودن هر کدام را برای هر مجموعه مسکونی و یا ساختمانی مورد بررسی قرار داد. از سوی دیگر نیز لازم است تا برای انتخاب بهتر و کاربردی مناسب سیستم ها همراه با راندمان بالا از سیستم هایی کمک گرفته شود که توان برآورده نمودن نیازهای مجموعه مورد را داشته باشد، زیرا در غیر این صورت مشکلاتی جدی ساکنان را تهدید می نماید و حتی ممکن است در فصل های سرد سال مشکل تامین گرما وجود داشته باشد. از این رو مطالعه و داشتن شکیبایی در انتخاب موضوع ها می تواند تاثیر بالایی در خرید خوب داشته باشد.

بیشتر بدانید:

در مورد دیگ شوفاژ چدنی قسمت اول

تفاوت دیگ چدنی و فولادی

یکی از مهم ترین موضوعاتی که باید در زمان خرید این نوع سیستمها مورد توجه قرار بگیرد، تفاوت این دو نوع دیگ است. بر اساس نوع کاربری می توان تصمیم گرفت که کدامیک مناسب تر هستند و برای تامین آبگرم و دمای مطبوع محیط گزینه بهتری اند. مدل فولادی دارای استاندارد هستند و نسبت به نمونه های چدنی مقاومت و عمر بالایی دارند. از دیگهای چدنی برای ساختمان های کوچک با سیستمهای حرارتی با ظرفیت و فشاری کاری پایین استتفاده می شود و این در حالی است که برای ساختمانهای چندین طبقه با سیستم حرارتی ظرفیت و فشار کاری بالا، مدل فولادی بهترین گزینه است. اکثر مدلهای دیگهای فولادی راندمان بالاتری نسبت به چدنی بهره مندند ولی مدلهای سوپر سه پاس راندمان بسیار بالایی تری دارند. نمونه چدنی میزان رسوب گیری بالاتری نسبت به دیگ فولادی دارند به همین دلیل بعد از مدتی راندمان آنها نسبت به حالت اولیه به سرعت کاهش پیدا کرده و میزان شکنندگی آن افزایش پیدا می کند. از آنجا که دیگهای چدنی برای فشارهای پایین و حداکثر 5 بار مورد استفاده قرار می گیرند، بیشترین محلی که از آن ها استفاده می کنند، در شوفاژخانه ها، برجها، استخرها و اماکنی است که نیاز به آب گرم دارند. از سوی دیگر نیز لازم است به این موضوع توجه شود که مدل چدنی برای مناطق سردسیر چندان مناسب نیستند زیرا اختلاف دمای آب ممکن است موجب ترک خوردن پره ها گردد و روند سیستم را با اختلال همراه نماید.

تفاوت دیگ چدنی و فولادی

نکات مهم در مونتاژ دیگ شوفاژ چدنی

یکی از مهمترین نکاتی که باید در کارکرد دیگها و مشعل توجه شود، تعبیه دودکش است. دودکش ها باید 100 درصد عایق باشند و در صورتی ارتفاع دودکش زیاد باشد، لازم است تا برای جلوگیری از سرد شدن آن و مخلوط شدن بخار آب با گوگرد که باعث پوسیدگی می گردد، از راهکارهای ثانویه کمک گرفت. لازم است برای حفظ تعادل دما در بین راه از یک هیتر استفاده شود. دمای دودکش نباید بیشتر از 200 درجه فراتر برود زیرا علاوه بر هدر رفتن انرژی، آلودگی محیط را به همراه خواهد داشت. با این روند، دمای کمتر از 180 نیز موجب میعان و ایجاد رطوبت در داخل بدنه دودکش خواهد شد که این واکنش باعث ایجاد پوسیدگی در مسیر دودکش شده وهزینه هایی را برای دارندگان این نوع سیستم های به همراه خوهد داشت.

نصب و مونتاژ دیگ شوفاژ چدنی

دیگهای چدنی بصورت پره های جدا از هم هستند و در کارخانه ریخته گری به نوعی خاص ساخته می شوند. از آنجا که در ظرفیت های مختلفی قابل مونتاژ تعبیه شده اند، در مجتمع های مسکونی و تجاری، اداری و ویلا ها مورد استفاده قرار می گیرند. در ادامه به روند ساخت این نوع دیگها اشاره خواهد شد.

  • از سختی گیرهای مناسب استفاده شود.
  • قبل از مونتاژ حتما پره ها باید کاملا تمیز شوند.
  • مشعل باید متناسب با ظرفیت انتخاب گردد.
  • دیگ متناسب با زیر بنا و متراژ کل ساختمان، تعداد واحدها و نوع کاربری انتخاب گردد.

جهت استفاده از حداکثر راندمان دیگ چدنی و یکنواختی توزیع حرارت لازم است تا لوله رفت (خروج آب) در انتهای آن در قسمت بالا قرار داده شود و لوله برگشت (ورود آب به دیگ) در قسمت پائین در جلوی آن نصب گردد. لازم است برای پیشگیری از تنشهای حرارتی حاصل از انبساط طولی، یک سکوی بتنی به ارتفاع حداقل 10 سانتیمتر از کف موتورخانه بر اساس وزن دیگ بصورت تراز اجرا گردد تا همه چیز به بهترین شکل باشد. همچنین لازم است تا ظرفیت مشعل حداکثر مناسب ظرفیت دیگ و یا با انجام محاسبه دقیق به کمک کارشناسان این حوزه 20 درصد بالاتر محاسبه گردد تا طول شعله مشعل 4/3 طول دیگ را پوشش بدهد و همیشه 4/1 انتهای دیگ تاثیری را از دیگ نپذیرد. برای نتیجیه بهتر لازم است تا مشعل دقیقا به صورت افقی در مرکز کوره نصب شود، به گونه ای که اگر شعله مشعل به طرف ها یا بالا برخورد داشته باشد، این اتفاق سبب تشکیل رسوب شده و پس از مدتی به علت عدم چرخش آب، پره ترک برداشته و عملکرد سیستم را با مشکل مواجه می کند. در زمان مونتاژ و نصب این سیستم ها، باید با ملایمت و دقت رفتار نمود و از پرتاپ کردن پره ها خودداری کرد. زیرا باعث ترک های ریز در جداره ها می شود و به مرور زمان باعث نشت آب و ایجاد سوراخی های وسیع در سیستم می شود. براییاداوری بهتر است تا در زمان مونتاژ کلیه پره ها با گل نسوز کاملا درز بندی شده و با دقت رو هم نصب گردند.