تفاوت چیلر هوا خنک و آب خنک
9 تفاوت چیلر هوا خنک و آب خنک

تفاوت های چیلر‌های آب خنک و هوا خنک را می توان از چند لحاظ مختلف بررسی نمود. گرچه که هر دو از نوع تراکمی هستند اما در مواردی مانند ابعاد، ساختار، قیمت و… با یکدیگر متفاوت می باشند. به طور کلی نوع هوا خنک این دستگاه تهویه مطبوع، با عبور دادن هوا از روی پره‌های کندانسور سبب خنک شدن مبرّد می شوند و در صورتی که نوع آب خنک در محل موتورخانه قرار گرفته و کندانسور آن به وسیله قرار دادن آب در کنار مبرّد، سبب کاهش دمای مبرّد در کندانسور می شود. اما برای آگاهی بیشتر در رابطه با تفاوت‌های دیگر این دو چیلر، بهتر است که ادامه مطلب را از دست ندهید.

تفاوت چیلرهای آب خنک و هوا خنک

در این بخش به بررسی تفاوت های این دو نوع دستگاه از جبنه های مختلف خواهیم پرداخت. با مطالعه این بخش و درک تفاوت های آنها به راحتی می توانید، مناسب ترین گزینه را انتخاب نمایید.

  1. تفاوت ساختاری: هر دو از نوع تراکمی بوده و به این واسطه تولید برودت در آنها بر مبنای سیکل تراکمی تبخیری می باشد. در این چرخه حرارت و گرمای آب (یا هر سیال واسط دیگر) توسط مبرد قرار گرفته در اواپراتور دریافت شده و منجر به تبخیر خود مبرد در عین خنک سازی آن می شود. گاز حاصل از تبخیر مبرد، با حرکت به سمت کمپرسور درون آن تراکم یافته و همراه با افزایش دما و فشار راه خود را به سوی کندانسور در پیش می گیرد. این بخار براثر مبادله گرما در این بخش، تقطیر می شود. سپس با حرکت به سمت اکسپنشن ولو و ورود به این بخش فرایند انبساط بر آن اعمال می شود. مبرد منبسط شده که حال به صورت مایعی کم فشار درآمده است، با ورود به اواپراتور سیکل را کامل می کند.
    در اصل به لحاظ ساختار تنها مورد متفاوت در این دو  در بخش کندانسور مشاهده می شود؛ از این جهت که کندانسور در هواخنک، هوایی بوده و تقطیر مبرد در اثر مبادله گرمایی آن با هوا صورت می گیرد، اما وجود کندانسور نوع آب خنک باعث شده است که تقطیر مبرد، به علت مبادله گرمایی آن با آب در حال گردش در کندانسور صورت گیرد.
  2. تفاوت به لحاظ ابعاد: اگر از نظر ظرفیت سرمایشی این دو نوع را برابر در نظر بگیریم، ابعاد هوا خنک از آب خنک بیشتر است. علت این تفاوت در اندازه این است که برای اعمال فرایند تقطیر بر مبرد، کندانسور های هوایی نیازمند فضای بیشتری برای مبادله نسبت به کندانسور های آبی هستند. برای افزایش میزان مبادله حرارتی میان کندانسور و هوا در چیلرهای‌هواخنک از فن بهره گیری می شود؛ تا بزرگی ابعاد این قسمت بیش از حد نشود.
    کمپرسور و تابلو برق از دیگر بخش هایی هستند که اندازه آنها در هواخنک نسبت به آب خنک بزرگ تر می باشد. این مسئله به سبب حافظت های متعدد جهت کنترل و مدیریت فن ها است.
  3. تفاوت میزان مصرف برق: با توجه به ذکر این نکته که ابعاد کمپرسور هوا خنک نسبت به آب خنک در ظرفیت برابر بزرگ تر است، می توان نتیجه گرفت که مصرف برق هوا خنک نیز بیشتر است. علاوه بر این کمپرسور این چیلر از جهت متحمل شدن فشار کاری بالا میزان برق بیشتری را صرف می کند. باید توجه داشت که در این دستگاه در بخش کندانسور از فن استفاده شده است؛ این موضوع علت دیگری برای افزایش مصرف برق این نوع نسبت به نوع آب خنک می باشد.
  4. تفاوت در مصرف آب: پیش از این گفتیم که تبادل گرما و حرارت در نوع هواخنک با هوا صورت گرفته و موجب اعمال فرایند تقطیر و کندانس بر مبرد می شود، بنابراین نیازی به وجود آب نمی باشد. اما با توجه به این نکته که تبادل حرارت در آب خنک با استفاده از آب در حال گردش در کندانسور صورت می گیرد، قطعا در این نوع، نیازمندی به آب مشهود است.
    آب مورد استفاده در این دستگاه پس از سرد شدن دوباره مسیر کندانسور را در پیش گرفته و به این قسمت برمیگردد. سپس با صورت گیری فرایند تقطیر و طبیعتا افزایش دما به برج خنک کننده برای خنک سازی انتقال می یابد. بخشی از آب در حال جا به جایی میان کندانسور و برج خنک کننده در طی سیکل از مدار خارج می شود. آب خروجی به هوا می رود و علت این مسئله نیز پاشیدن آب از درون برج به سمت بیرون است. میزان آب خروجی که نیازمند جبران است، حدودا 1.5 درصد آب گردشی در دستگاه می باشد. بنابراین می توان مصرف آب این دستگاه را برابر با 1.5 درصد از آب در حال گردش میان کندانسور و برج خنک کننده، برآورد کرد.
  5. تفاوت در قیمت: مانند مقایسه های پیشین با درنظرگیری ظرفیت برودتی مساوی، قیمت چیلر‌هوا‌خنک بیشتر بوده و برای خرید بودجه بیشتری را می طلبند. با توجه به بزرگتر بودن ابعاد قطعاتی مانند کمپرسور، تابلو برق و سایر حفاظت های بیشتری که در این دستگاه است، طبیعتا هزینه بیشتری را به همراه داشته و قیمت آن از نوع آب خنک بیشتر می باشد.
  6. تفاوت در هزینه تعمیر و نگهداری: در نوع آب خنک نیاز به برج خنک کننده، سیستم پمپاژ و لوله کشی ویژه آن، برای عملکرد صحیح ضروری می باشد. این موارد به همراه آب گردشی در کندانسور و برج خنک کننده، دست به دست به هم داده اند تا هزینه های نگهداری از دستگاه به میزان قابل توجهی زیاد شود. علاوه بر این، به علت مراقبت های لازمه از برج خنک کننده و سیستم پمپ، کندانسور و گرفتن سختی آب این نوع چیلر زمان بیشتری را نیز برای مراقبت و نگهداری می طلبد. اما در رابطه با هوا خنک این طور نیست، چراکه در این نوع دستگاه ها اصلا نیازی به برج خنک کننده و لوله کشی و پمپ نبوده و در پی آن خرابی های کمتری بروز پیدا خواهند کرد.
  7. بررسی دوام و طول عمر: با توجه به اینکه در چیلر‌آب‌خنک دمای کندانس و فشار کاری کمتر است، در صورت مراقبت های استاندارد و صحیح، طول عمر آن به طور تقریبی 30 تا 40 سال خواهد بود و از نوع هواخنک بیشتر است. این عدد برای هواخنک در شرایط یکسان معادل 20 تا 30 سال خواهد بود. البته موارد دیگری نظیر نوع کمپرسور و ساختار کندانسور و اواپراتور، در کنار در نظرگیری کاربری دستگاه نیز در افزایش یا کاهش طول عمر موثر هستند.
  8. تفاوت در ضریب عملکرد: در آب خنک دمای کندانس و سابکول پایین تر بوده و در پی آن مبرد با دمای پایینی وارد اواپراتور می شود، بنابراین مبرد ظرفیت بیشتری برای جذب گرما از سیال واسط خواهد داشت. این فرایند ها در نهایت موجب افزایش تولید سرمایش در آب خنک شده و ظرفیت تولید برودت آن را از هواخنک بیشتر می کنند. پس در چیلرهای تراکمی دارای کمپرسور با توان معین ، تولید برودت و سرمایش در نوع آب خنک بیش از هواخنک بوده و یا به عبارت دیگر ضریب عملکرد آب خنک بیشتر می باشد.
  9. نوع مناسب برای دمای زیر صفر: برای دمای زیر صفر هر دو نوع قابل استفاده هستند. ولی تنها نوع آب خنک قادر به تولید برودت برای دمای بسیار پایین اواپراتور است؛ علت این امر پایین بودن دما در سابکول و کندانس این نوع دستگاه است. این دماهای زیر صفر برای سرمایش های فرایندی و در حوزه صنایع غذایی، شیمیایی و… کاربرد دارند.

نتیجه گیری:

به طور کلی هدف از تشریح این تفاوت ها انتخاب بهترین و مناسب گزینه شما می باشد. در هنگام خرید چیلر، متناسب با نیاز خود باید به مواردی مانند میزان مصارف برق و آب، آب و هوای محیط نصب، قیمت و تطابق آن با بودجه، ابعاد و اندازه دستگاه و… توجه کنید. دسترسی کافی به تعمیرات و قطعات یدکی نیز از اولویت‌های مهم در گزینش بوده و باید مورد توجه قرار گیرد. امید است که با ارائه این مطلب آگاهی شما افزوده شده و در این زمینه راهنمایی شده باشید.