عیب یابی چیلر صنعتی
عیب یابی چیلر صنعتی

عیب یابی چیلر صنعتی و نحوه رفع آن

چیلر صنعتی از انواع سیستم های سرمایشی است که در خنک سازی آب و محیط کاربرد دارد. عیب یابی این چیلر ها کاری حساس محسوب شده و اندازه گیری و بررسی های دقیقی را شامل می شود. این بررسی ها در رابطه با موارد مختلفی باید صورت گیرد؛ ادامه این روند به پیدایش مسبب بروز مشکل در کارکرد دستگاه منجر شده و سپس باید در راستای رفع آن تلاش کرد. برای اطمینان از کارکرد صحیح و همچنین اطلاع از نقوص در صورت بروز، باید به طور منظم و دائم عملکرد این دستگاه های صنعتی بررسی و چک شود. اما این بررسی ها باید چگونه صورت گیرد؟ در ادامه به بررسی پاسخ خواهیم پرداخت.

 

آموزش عیب یابی چیلر صنعتی

آموزش کامل عیب یابی چیلر و رفع آن

  1. بررسی روزانه و منظم عملکرد دستگاه: در این مورد باید کارکرد دستگاه و خروجی آن بررسی شده و نتایج به دست آمده ثبت شود. انجام این کار به صورت مرتب و دائم، موجب شناسایی خطای سیستم در صورت بروز و پیشگیری از ایجاد ایرادات اساسی تر خواهد شد. در نتیجه کار به هزینه های سنگین نکشیده و در همان موارد جزئی می توان اقدام به برطرف سازی مشکل سیستم کرد. گزارش ثبت شده روزانه باید بر اساس پارامتر های مختلفی ثبت شود که از مهم ترین آنها نرخ جریان و دمای عملکرد هستند. صرف روزانه چند دقیقه برای این کار ،نتایج خوبی را در پی خواهد داشت.
  2. بازبینی مرتب آب: رایج ترین نوع این دستگاه ها، چیلرهای آب هستند. در این نوع سیستم ها برای پیشگیری از خوردگی و فرسایش، رشد جلبک و خزه و همچنین جرم گرفتن دستگاه، باید به صورت منظم از آب استفاده شود. برای سایر انواع چیلرها نیز از مواد شیمیایی برای جلوگیری از موارد مذکور بهره گیری می شود. تعویض فیلترها برای جلوگیری از افزایش آلودگی ها نیز مهم است. این کار باید هر سه ماه یک بار انجام شود.
  3. نشت گیری فوری: وجود هر گونه نشتی به هر میزانی، نتایج نامطلوبی را در پی خواهد داشت. ایجاد رطوبت در برخی بخش ها به افزایش تخریب دستگاه توسط اسید های خورنده می انجامد. علاوه بر این، مرطوب بودن برخی قسمت ها فرسایش و پوسیدگی را ایجاد می کند. در هر دوره سه ماهه حداقل یک بار باید اجزا به منظور یافتن نشتی های احتمالی بررسی شوند.
  4. تمیز بودن اتصالات دستگاه: راندمان مبادله حرارتی که توسط اواپراتور و کندانسور انجام می شود، اساس کار و بازدهی کل دستگاه است. بنابراین باید این بخش از اتصالات سیستم کاملا تمیزکاری شده و با این کار به بهبود عملکرد دستگاه کمک کرد. تمیزکاری شامل پاکسازی خز و جلبک ها و یا قسمت های جرم گرفته است؛ این کار را می توان با استفاده از مواد شیمیایی و یا برس کشی انجام داد.
  5. چک کردن روغن و مبرد ها: اندازه گیری و چک کردن روغن و مبرد موجود در دستگاه می تواند در نگه داری از آن موثر باشد. مطلوبیت سطح این دو حائز اهمیت بوده و اطلاع از عدم این موضوع می تواند در عیب یابی دستگاه موثر باشد. مشکلاتی مشابه ایراد در جلد کمپرسور و یا وجود آب زائد در روغن، از جمله این عیب ها هستند.

نصب چیلر و تعمیرات آن

این دستگاه های صنعتی حجم زیادی داشته و فضای بزرگی را اشغال می کنند. از همین جهت نصب و راه اندازی و حتی تعمیر آنها کار هر کسی نیست. در این موارد باید به متخصصان و تیم های ماهر نصاب مراجعه کرد. چرا که در صورت عدم این کار و اقدام به تعمیر توسط فرد ناشی، ممکن است به بخش های دیگر چیلر نیز آسیب های جدی وارد شود.