بایدها و نبایدهای داکت اسپلیت
بایدها و نبایدهای داکت اسپلیت

داکت اسپلیتها یا کولر گازی کانالی یکی از جدید ترین دستاورد های صنعت تهویه مطبوع است که به دلیل داشتن مزیت های منحصر به فرد خود، خیلی زود توانست جا خود را در بازار پیدا نماید و به عنوان یک سیستم تمام عیار در میان دیگر سیستم های تهویه به رشد چشمگیری برسد. رشد محبوبیت این نوع سیستم ها ادامه پیدا کرد و اکنون این دستگاه ها یکی از گزینه های محبوب پیمانکاران ساختمانی هستند. مهندسان نیز با تعبیه محل اختصاصی برای آن در ساختمان ها و برج های مسکونی در گسترش این محبوبیت سهم مهمی داشتند. با این توضیح مختصر، تلاش می شود تا با باید ها و نبایدهای داکت اسپلیت، به بررسی نکات مهم استفاده و تمایل مصرف کنندگان از این محصول پرداخته شود. پس همراه ما با ادامه محتوا بمانید.

این دستگاه دارای دو پنل درونی و بیرونی است که کمپرسور و کندانسور در قسمت بیرونی و اوپراتور در قسمت درونی قرار دارد و قسمت درونی و بیرونی به وسیله دو لوله مسی با هم وصل می‌شوند و هوای سرد و گرم را بین محیط جابه جا می‌کند. مایع سردکننده داخل کندانسور به وسیله لوله مسی به شکل گاز مبرد ساخته و با جذب نمودن گرمای فضا به یونیت درونی منتقل می‌کند و سبب خنک شدن هوا می‌گردد. برای اطلاعات بیشتر پیشنهاد می شود، مقاله زیر را مطالعه نمایید.

بیشتر بدانید:

داکت اسپلیت چیست و نحوه کار آن چگونه است؟

مزایا و معایب داکت اسپلیت

 

مزایای استفاده از داکت اسپلیت ها

  • طول عمر بالا
  • راه اندازی و نصب راحت
  • صرفه جویی در مصرف آب
  • مصرف برق کم نسبت به بقیه کولرها
  • امکان نصب کردن داخل سقف کاذب
  • تامین اکسیژن کافی و مورد نیاز فضای اطراف
  • استفاده  از هوای مطبوع و عالی برای هر واحد
  • حذف کانال کشی در خارج از ساختمان و نبود لوله کشی در قسمت کف و سقف

معایب استفاده از داکت اسپلیت ها

اما همانگونه که هیچ چیزی از عیب و نقص خالی نیست، باید به نقاط ضعف این دستگاه نیز اشاره نمود. اما باید توجه داشته باشید که هر کدام از این عیوب را می توان با اقدامات برطرف کرد و تا سال های سال از سیستم گرمایش و سرمایش این دستگاه لذت برد.

  •  میزان بالای مصرف انرژی
  • سر و صدای یونیت داخلی: کمپرسور یا فن در یونیت داخلی می بایست توانایی هوادهی کل ساختمان را داشته باشد. به همین دلیل، صدای این دستگاه بیشتر است. البته راهکارهایی وجود دارد که سر و صدای این دستگاه را بسیار کاهش می‌دهد. از جمله استفاده از دو یا چند دستگاه به جای یک دستگاه، به کارگیری کانال‌های عایق‌بندی شده در برابر صدا و حرارت، استفاده از کانال‌های انعطاف‌پذیری که عایق کاری شده هستند، نصب نکردن یونیت داخلی در ورودی اتاق خواب‎ها یا اتاق نشیمن و همچنین بالای راهروها و سقف کاذب
  • دشواری نصب داکت‌اسپلیت در ساختمان‌ هایی با متراژ بالا: به کارگیری تنها یک یونیت داخلی برای ساختمان‌هایی با متراژ بالا ناکافی است و اضافه کردن یونیت دوم، نیازمند یونیت خارجی دیگری است. رعایت حداکثر فاصله بین یونیت داخلی و خارجی، اجرای سیستم را دشوار می کند و علاوه بر این، نمای بدی به ساختمان می‌دهد. استفاده از سیستم‌های مرکزی از جمله ترکیب چیلر و فن کویل، با چنین محدودیت‌هایی  مواجه نیست.

بیشتر بدانید:

انتخاب ظرفیت مناسب برای داکت اسپلیتها

 

اسپلیت کانالی چیست؟

با توسعه فناوری و نیاز انسان ها به تامین هوای مطبوع برای ادامه حیات خود، مجموعه ای متنوع از سیستم های تهویه هوا مورد استفاده قرار می گیرد. یکی از این دستگاه ها، اسپلیتهای کانالی هستند که در واقع همان دستگاه اسپلیت تک پانل به حساب می آید که قسمت داخلی آن در دهانه کانال قرار داده می شود اما با فن فشار بالا و به وسیله فن هوادهی، هوای سرد تولید شده را از روی اواپراتور یا پنل داخلی دستگاه وارد کانال توزیع هوای داخل هر قسمت می نماید. نوع کارکرد سیستم آن ها یک چرخه کامل تبرید چون کمپرسور و کندانسور و اواپراتور را داراست و با نصب دو تکه اصلی به کمپرسور و کندانسور در فضای خارجی و اواپراتور آن در فضای داخلی مورد استفاده قرار می گیرد. این دستگاه توانایی ظرفیت دو تن تبرید تا پنج تن تبرید، بیشتر مورد استفاده قرار می‌گیرد با توجه به نوع اواپراتور DX سرما در محل مورد استفاده قرار می گیرد و هدر رفتی در طول لوله کشی بین دو یونیت اتفاق نمی افتد.

 

چند پیشنهاد کاربردی برای استفاده از اسپلیت کانالی

برای کاهش صدای آزار دهنده، چند نکته را باید مورد توجه قرار داد. در صورت امکان محل نصب یونیت در فضای دور از اتاق های خواب و سالن نشیمن قرار داده شود. پاگردهای ورودی ساختمان مکان مناسبی برای قرار گیری یونیت داخلی هستند. از سوی دیگر استفاده از کانال برگشت نیز تاثیر به سزایی در استفاده از این سیستم ها دارد. سازندگان معمولاً هوای برگشت را از زیر دستگاه تامین می شود اما نصب حداقل چند متر کانال برگشت در کاهش صدا موثر است. امکان تامین هوای دریافتی در ارتفاع 30 و 40 سانتیمتری از کف نیز به گرمایش بهتر کمک به سزایی می نماید. برای رفع کنترل مستقل دما بین فضاهای هر یک از واحدها نیز می توان با طراحی درست سایز انشعابات کانال و با در نظر قرار دادن فاصله تا یونیت داخلی تا حدی این موضوع را مدیریت نمود اما در نهایت استفاده از دریچه و دمپر مکانیکی یا برقی بهترین راه حل برای این مشکل است.در مورد سرمایش فضاهایی که به آنها در ساعاتی از شبانه‌روز نیازی نیست، توصیه می‌شود از دو دستگاه اسپلیت کانالی استفاده شود و فضای اتاق های خواب و نشیمن به طور جداگانه کنترل شود که این کار در هزینه برق مصرفی تا حدود 40 درصد کاهش هزینه ها را در پی خواهد داشت. همچنین برای حل گردش هوا و تهویه نشدن هوا در حالت بسته بودن درها و پنجره ها، نیز دو راه حل توصیه می‌شود:

  • کانال کشی هوای برگشت از هر اتاق است انجام آن سخت و هزینه بر اما بسیار کاربردی است.
  • استفاده از شبکه گیریل در پایین در هر اتاق است که در هنگام بسته بودن، وجود در مانع عبور هوای برگشت نگردد.